Kommunen ångrade sig – högerextremt parti fick hyra Forellen

Forellen
Här hölls det öppet hus under måndagen.
Det högerextrema partiet Alternativ för Sveriges möte i Forellen blev av – trots att kommunen tidigare under dagen stoppat bokningen.

Texten uppdaterad 10 april

Tidigare i dag stoppade Tyresö kommun – som sköter uthyrningen av Forellen – kvällens bokning i aulan.

Att det var Alternativ för Sverige som skulle hålla möte på Forellen stod klart för kommunen först under helgen, uppgav Charlotta Janson Josephsson, kommunikationschef Tyresö kommun, för Mitt i Tyresö på måndagseftermiddagen.

– Bokningen gäller inte längre, den är inte förenlig med lagen om andrahandsuthyrning. Det står i hyreslagen att det är den person som står för mötet som ska boka och om man bokar i någon annans räkning ska man ha kommunens godkännande och det har man inte i det här fallet, sa hon då.

Höll torgmöte

Alternativ för Sverige ansökte om tillstånd för allmän sammankomst hos polisen. Det blev beviljat.

– Vi kan ge tillstånd för torgmöte med kort varsel, säger Ola Österling på polisens ledningscentral.

Men i stället för att vara på torget hölls mötet inomhus på Forellen. Kommunen beslutade att släppa in partiet i lokalen på polisens inrådan, skriver kommunen på sin hemsida på måndagskvällen:

”Då organisationen trots detta skulle genomfört mötet, tycker polisen att det är säkrare att hålla mötet inomhus. Av den anledningen har kommunen valt att gå på polisens linje och av säkerhetsskäl låta organisationen hålla sitt möte inne i Forellens lokaler”.

Uppdatering 10 april:

Under onsdagen ringer Mats Eriksson, presstalesperson för polisen, till Mitt i. Han säger att polisen inte gett kommunen rådet att släppa in partiet i Forellen.

– Vi ger aldrig rekommendationer hur kommunen ska agera. Och ger vi tillstånd till allmän sammankomst så kommer vi att hantera det. Det är vi vana vid, säger han.

Texten som Tyresö kommun hade publicerat på sin hemsida har ändrats. Polisen nämns nu bara i den ändrade meningen:

”Då organisationen trots detta skulle genomfört mötet gjordes, efter samtal med polisen, bedömningen att det är säkrare att hålla mötet inomhus”.

Fakta

Alternativ för Sverige

Alternativ för Sverige vill ha en ”kraftfull ökning av antalet utvisningar” samt att ”samtliga uppehållstillstånd som delats ut sedan år 2000 ska omprövas”, enligt partiprogrammet.

Partiet anser också att ”Sverige måste införa ett omedelbart asylstopp och inleda en aktiv återvandringspolitik” som bör ”organiseras genom en ny myndighet, Återvandringsverket”.

Partiet bildades i mars 2018. Såväl partiledaren Gustav Kasselstrand som vice partiordföranden William Hahne och partisekreteraren Jessica Ohlson hade tidigare uteslutits från Sverigedemokraterna.

Källa: AFS och Wikipedia