Högg ihjäl man – friades för mord

52-åringen förblödde av knivhuggen, men eftersom han enbart höggs i benet bedöms det inte som mord.

Lokaltidningen Mitt i har tidigare berättat om natten den 31 mars när två bröder drack en stor mängd alkohol tillsammans med en 52-årig man de träffat i Kronobergsparken.

De tre männen begav sig till en av brödernas lägenhet på Polhemsgatan. Vid midnatt lämnade ena brodern festen och en tid efter detta hörde grannarna flera höga skrik från festen, enligt tingsrätten.

I lägenheten hittades 52-­ åringen i en blodpöl. Någon hade huggit honom flera gånger i benet med en filékniv och han hade förblött av skadorna.

Enligt domen pekar allt på att offret och lägenhetsinnehavaren varit ensamma i bostaden vid överfallet. Tingsrätten fastställer också att det var Kungsholmsbon som hållit i kniven.

Men eftersom huggen riktades mot benet anses han inte haft för avsikt att döda 52-åringen. Han dömdes därför inte för mord, utan för grov misshandel och vållande till annans död.

– Jag förstår tingsrättens resonemang och det viktigaste är att man fastslog att han i alla fall hållit i kniven, säger åklagare Pär Andersson.

– Min klient står fast vid att han inte hållit i kniven eftersom han inte minns något av kvällen, ­säger 35-åringens advokat Hans-Christian Löth.

Mannen döms till rättspsykiatrisk vård eftersom han inte anses vara frisk nog för ett fängelse­straff. Ingen av parterna vet ännu om de ska överklaga domen.

­

Det viktigaste är att man fastslog att han i alla fall hållit i kniven.