Höghus helt i trä ska byggas vid Bällstaviken

I sommar står det första huset klart. Stommen är i massivt trä och fasaden i cederträ, ett rödbrunt trä som ljusnar med åren. Temat går igen även inomhus med detaljer i askträ och trägolv.
I sommar står det första huset klart. Stommen är i massivt trä och fasaden i cederträ, ett rödbrunt trä som ljusnar med åren. Temat går igen även inomhus med detaljer i askträ och trägolv.
Nästa vecka är det byggstart för Sveriges högsta bostadshus helt och hållet i trä.

Höghusen vid Bällstaviken är de första i sitt slag i Stockholms län på 100 år.

Det var efter 1800-talets stadsbränder som man satte stopp för att bygga trähus högre än två våningar i landet. Förbudet hävdes 1994. I Umeå och Växjö har det därefter byggts en del höga trähus, men i Stockholmsområdet har det varit stiltje – tills nu.

På tisdag den 27 november startar bygget av Sveriges högsta bostadshus helt i trä vid Bällsta­viken. Totalt blir det fyra hus med 124 bostadsrätter.

Intresset är stort, 23 av 31 lägenheter i det första huset är redan sålda.

På byggföretaget Folkhem säger man sig ha hittat framtidens byggmaterial.

– Vi har byggt väldigt traditionellt i Sverige. De flesta flerbostadshusen är i betong. Men betong kräver att man bryter kalksten vilket innebär angrepp på naturen. Detta trots att vi har en fantastisk naturresurs i Sverige och ett skogsbruk där det hela tiden är återväxt. Om man ska klara miljömålen måste mer byggas i trä, säger Folkhems marknadschef Sandra Frank.

En invändning mot trähusen är brandrisken, men kompakta stommar i massivt trä och sprinklersystem ska garantera säkerheten.

– Det är samma brandkrav på alla nybyggen oavsett om det är trä eller betong, säger Sandra Frank.

På tisdag är landsbygdsminister Eskil Erlandsson, kommunstyrelsens ordförande Jonas Nygren (S) och arkitekten Gert Wingårdh på plats vid Bällstaviken när stommarna till det första huset ska resas.

Fakta

Fyra hus byggs

Fyra trähus med totalt 124 lägenheter ska byggas.

Två hus är ute till försäljning. Priserna ligger mellan 2,8 och 7,4 miljoner kronor – etagelägenheterna är dyrast.

I juni 2013 börjar inflyttningen.

Folkhem planerar för fler höghus i trä på Södermalm i Stockholm.

Källa: Folkhem