ANNONS

Höghus på Söder väcker motstånd

Husen som ska byggas vid Barnängen är för höga och passar inte in. Det anser Södermalms stadsdelsförvaltning som sågar delar av planen för kvarteret Persikan.
ANNONS

Som Lokaltidningen Mitt i tidigare berättat ska den gamla bussdepån på Södermalm flytta till Hammarby Sjöstad 2017. På platsen planeras i stället ett gigantiskt bostadsområde med sju nya kvarter och 1 170 lägenheter. Här ska även finnas en ny park, förskolor och promenadstråk.

Men nu döms delar av detaljplanen ut.

Enligt ett remissvar från stadsdelsförvaltningen kommer de planerade höghusen att dominera området alltför mycket, skugga omgivningen påtagligt och skapa en siluett som sticker ut mot den övriga stadsbilden.

– Vi vill att det ska smälta ihop mer med den vanliga bebyggelsen och inte bryta mot stadsarkitekturen. Vi hoppas att de ska modifiera husen så att man kan fortsätta stadens stenstruktur, säger Margareta Öststrand, stadsdelsdirektör.

Dessutom poängteras behovet av att utveckla parkerna.

”De många nya invånare som den nya bebyggelsen medför kommer att öka trycket avsevärt på omkringliggande parkytor”, skriver förvaltningen i sitt remissvar.

Även Skönhetsrådet har varit mycket kritiskt till byggplanen. Rådet menar att de planerade husen inte passar in i stadsbilden och att man i stället för att bygga en integrerad, småskalig stadsdel skapar en förortsenklav.

I nästa vecka väntas stadsdelsnämnden fatta beslut.

Vi hoppas att de ska modifiera husen så att man kan fortsätta stadens stenstruktur.

ANNONS

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.