ANNONS

Höghusbranden i Edsberg: Polisen utreder mordbrand

Brand i höghus i Edsberg
Det brann i källaren på Drevkarlsstigen 2 och hela trapphuset fylldes av rök.
edsberg brand 10 februari 2020
Över tio brandbilar kom till branden i Edsberg i måndags.
Det är ännu inte klarlagt vad som orsakade branden i källaren i ett höghus på Drevkarlsstigen i Edsberg på måndagseftermiddagen.
– Vår utredning rubriceras som mordbrand, men det är för tidigt att säga vad som låg bakom, säger Johan Lundgren, kommunpolis i Sollentuna.
ANNONS

Larmet om den kraftiga branden i källaren på Drevkarlsstigen 2 kom klockan 15.16 på måndagen och över tio brandbilar plus ambulanser och polis ryckte ut.

Branden kunde släckas snabbt, men trapphuset fylldes av rök och många evakuerades.

– Det är en stor byggnad, drygt 100 lägenheter på 14 våningar, och vi på Sollentunahem gick igenom varje våning tillsammans med brandförsvaret och polisen. Vi försökte få kontakt med alla, säger Manfred Holmelin, tillförordnad vd på Sollentunahem.

Huset utan el hela natten

Elen slogs ut helt, och därmed även värme och varmvatten, och kom inte tillbaka förrän tidigt på tisdagsmorgonen.

– Vi kunde inte inspektera felet. Det var först efter många timmar som vi kunde börja laga det provisoriskt, säger Manfred Holmelin.

Branden orsakade även driftstörningar på kabel-tv och näruppkoppling på Drevkarlsstigen 2–4, Muskötstigen 5–7 och Ribbings väg 5–9.

Kyrkan en samlingspunkt

Edbergskyrkan och senare även Edsbergsskolan öppnades upp för alla som behövde någonstans att ta vägen eller hade frågor.

– Jag gick direkt ner till räddningsledaren och sa att folk kunde komma till oss. Vi hade 60–70 besökare och även räddningspersonal som tog hand om patienter med andningsbesvär. Sollentunahem och Frivilliga Resursgruppen kom också till oss. Vi var en samlingspunkt, säger Staffan Simonsson, präst och distriktschef i Edsbergskyrkan.

Kyrkan höll öppet till klockan 19 då avspärrningarna hävdes och Edsbergsskolan öppnade för de som behövde någonstans att samlas.

ANNONS

Väktare på plats under natten

Personal från Sollentunahem var kvar hela kvällen och väktare var på plats hela natten utanför de två portarna i huset som hade brunnit.

– Det gick inte att låsa portarna så vi ville ha dem där för att de som bor i huset skulle känna sig trygga, säger Manfred Holmelin.

”Några kablar var skadade”

Nu återstår bara att se vad polisens utredning säger om orsaken till branden.

– Ja, vi vet att några kablar var skadade, det var därför elen slogs ut, men vi vet ännu ingenting om varför det började brinna, säger Manfred Holmelin.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sollentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.