Höghusfantast hoppas ännu på Tellus Tower

Jonas Örn gillar skyskrapor.
Jonas Örn gillar skyskrapor.
Tellus Tower-projektet svajar.

Men skrapfantasten ­Jonas Örn, som köar för en lägenhet i tornet, har inte gett upp.

– Jag tycker fortfarande att det vore häftigt, säger han.

Över 4 000 personer har anmält intresse för en lägenhet i 240-metersskrapan. En av de första som anmälde sig var Jonas Örn, som redan bor vid Telefonplan.

När Lokaltidningen Mitt i träffade honom hösten 2013 berättade han om sin vurm för skyskrapor och hur han varit uppe på riktigt höga höjder i New York, London och Kuala Lumpur i Malaysia. Den sistnämnda byggnaden mäter 452 meter och är världens sjunde högsta torn.

Han betonade då att han gärna ville ha en lägenhet så högt upp som möjligt i Tellus Tower.

– Det blir nog en häftig utsikt där uppe, och så kommer man bort från trafiken. Man får som en liten oas där uppe i skyn, sa han.

Men sedan dess har tornet hamnat i blåsväder. För ett par veckor sedan satte Försvarsmakten stopp för ett torn på platsen. Orsaken var att det skulle störa totalförsvarets tekniska system. Högre än 45 meter fick byggnaden inte vara och länsstyrelsen hotade att riva upp detaljplanen om inte kommunen och byggherren följde kravet.

– Det är givetvis allvarligt, sa Bo Bergman, planchef vid stadsbyggnadskontoret, som konsta-terade att 45 meter är ett normalt hus på 12–14 våningar.

Efter det har kommunen, försvaret och länsstyrelsen som bekant haft ett möte, som mynnade ut i att kommunen ska försöka hitta en ny plats för skrapan i närområdet.

Jonas Örn säger att han fortfarande är intresserad av att bo i Tellus Tower även om det flyttas.

– Det är inte så jätteviktigt att den ligger vid Telefonplan. Jag kan tänka mig någon annan plats i Hägerstensområdet, bara det är hyfsat nära stan.

Vad tror du, blir Norra Europas högsta torn verklighet?

– Det är nog fifty-fifty skulle jag säga. Det har ju redan plöjts ner mycket tid och pengar i projektet, så jag tror nog att de gör ett försök. Risken är väl att det hamnar i långbänk.