Höglandsbion kan tvingas lägga ner

Höglandsbion.
Bengt Ahlqvist, ordförande i Bromma filmstudio, vill värna den gamla biografen. Foto: Ida Leveby Andersson.
I över 80 år har Höglandsbiografen visat film för allmänheten. Nu kan det vara slut med det. När hyran höjs blir läget för tufft.
– Det är tveksamt om det går att fortsätta nu, säger Daniel Wikberg på Wifilm.

Höglandsbiografen byggdes på 1930-talet och har varit bio för allmänheten och aula till Höglandsskolans elever sedan dess. Den drivs av företaget Wifilm som hyr lokalerna av skolan. Skolan i sin tur hyr av SISAB, ett kommunalt fastighetsbolag.

Höglandsbiografen.

Höglandsbiografen har visat filmer sedan 1930-talet. Foto: Ida Leveby Andersson.

Nu hotas bion av nedläggning när hyran kan höjas från några hundralappar till 750 kronor i timmen. Ett hårt slag, menar Daniel Wikberg, på Wifilm.

– Det kan kosta över 2 000 kronor bara för en kväll. Kommer då sju personer så räcker det inte ens till att betala hyran. Då är det tveksamt om det kommer gå att fortsätta, säger han.

Enligt SISAB är hyrorna som skolan har inte oskäliga.

– Den följer konjunkturen. Det är inga jättehöjningar som har varit aktuella, säger Thomas Pella Bergsell, pressansvarig.

”Viktigt att värna det lokala”

Förutom att visa filmer för allmänheten används biografen också av föreningen Bromma filmstudio, som har 200 medlemmar.

– Den är väldigt populär och uppskattad av många här i området. Om den skulle läggas ner är det en stor kulturverksamhet som försvinner, säger Bengt Ahlqvist, ordförande i föreningen.

Bengt Ahlqvist.

Bengt Ahlqvist. Foto: Ida Leveby Andersson.

Beskedet att biografen hänger på en skör tråd har väckt känslor även hos boende i området.

”Mycket mycket tråkigt om biografen inte kan finnas kvar” och ”Det är som det allmän häxjakt på att utrota tradition och kultur” är några av kommentarerna i ett inlägg som har delats i Brommagruppen på Facebook.

Det här är en omtyckt kvartersbiograf som har funnits i över 80 år

Daniel Wikberg

Daniel Wikberg har gått med på att visa Bromma filmstudios sju planerade filmer under hösten trots det osäkra läget och hoppas att även allmänheten kan få fortsätta gå på bio i Höglandet.

– Det här är en omtyckt kvartersbiograf som har funnits i över 80 år. Jag tror att det är viktigt att värna det lokala, alla kan inte åka in till stan för att se film, säger han.