ANNONS

Tusentals skrev högskoleprovet: ”Går bättre för varje gång”

Split högskoleprov, Stockholms universitet, Carl Johan Moquist, Simon Larsson
Carl-Johan Moquist och Simon Larsson, bägge 19, var två av nästan 16 000 i Stockholm som kämpade med högskoleprovet på söndagen.
Tystnad, koncentration pannor i djupa veck. Det var en tuff söndag för de närmare 16 000 stockholmare som kämpade med högskoleprovet.
Simon, 19, från Vaxholm gjorde provet för tredje gången.
– Det känns som det går bättre för varje gång, säger han.
ANNONS

Carl-Johan Moquist och Simon Larsson, bägge 19 år och från Vaxholm, har precis kommit ut från en av hörsalarna på Stockholms universitet. Nu står de i en korridor och fyller på krafterna med macka och energibars. De har just gjort den andra provdelen som innehåller läs- och ordförståelse.

– Det är svårt att veta hur det gick, men det kändes ganska bra. Jag var klar i tid och det är alltid bra, säger Carl-Johan.

Carl Johan Moquist, Simon Larsson, högskoleprov, SU

Carl Johan Moquist och Simon Larsson tar en rast efter två provdelar av fem. Foto: Anders Göransson

Provdagen pågår i drygt åtta timmar och består av fem pass med rast mellan varje. Totalt 160 uppgifter ska lösas. Det är en tuff uppgift, men lika för alla – förutsatt att de skärpta kontrollerna mot fusk har effekt.

Vill läsa vidare

Högskoleprovet är tänkt som en andra chans för dem som vill läsa vidare.  Carl-Johan vill satsa på ekonomiutbildning och för Simons del är det KHT som hägrar, så de behöver bra resultat. Det är andra respektive tredje gången de gör provet.

– Det har gått bättre och bättre, men jag snubblade på målsnöret sist. Nu hoppas jag att det går bättre, säger Simon.

Ökat intresse

Till dagens prov hade totalt  51 556 personer i landet anmält sig, varav 15 984 i Stockholm. Det är en ökning jämfört med förra höstens prov med 4,6 procent i riket och 6,6 procent i Stockholm, vilket kan tolkas som att intresset för högre studier ökar.

Högskoleprov 2019, Ingrid Hansson Edward, Isak Hansson Edward och Eldor Hennermark

Fikarast under högskoleprovet. Från vänster: Ingrid Hansson Edward, Isak Hansson Edward och Eldor Hennermark. Foto: Anders Göransson

Men en del gör provet mest för att öva sig för framtiden. I kaféet hittar Mitt i de tre 17-åringarna Eldor Hennermark, Ingrid Hansson och Isak Hansson, varav de två sista är tvillingar. Även de har rest in från Vaxholm för att göra provet, även de inte är i omedelbart behov av en hög poäng. De går nämligen fortfarande i tvåan i gymnasiet.

ANNONS

– Jag tror att det är lika bra att börja tidigt. Det är bra övning om man skulle göra provet nästa år också, säger Eldor.

Större chans komma in

Han tycker att ord- och läsförståelsedelen var svårare än matematiken, men det håller inte Ingrid med om.

– Jag tycker den var ganska lätt, säger hon.

Isak tänker att det ett bra resultat på provet kan komma att behövas.

– Då kan man konkurrera om att komma in på den utbildning man vill ha, då har man större chans.

Högskoleprov hösten 2019, hörsal, Stockholms universitet

Tjuvtitt in i en hörsalarna på Stockholms universitet, där deltagarna kämpade hårt med uppgifterna. Foto: Anders Göransson