Kvarteret Linjalen vid Skånegläntan är ett av Södermalms största. Det uppfördes på 1960-talet och har runt 460 lägenheter.
Utanför den lokala hyresgästföreningen har några grannar samlats. Nyligen informerades de om att ett stambyte väntar. Det har de inget emot, eftersom det inte har gjorts sedan kvarteret byggdes.
– Men vi vill se en varsam renovering. En totalrenovering är inte nödvändig, säger Eva Fee, ordförande i den lokala hyresgästföreningen.
Stockholmshem har dock siktet inställt på en renovering som innebär en höjning av lägenheternas standard. Den preliminära uppskattningen är att hyran då stiger med 30–40 procent.
– Här bor många pensionärer och ensamstående. Få kommer att ha möjlighet att bo kvar. Vill vi ha en någorlunda blandad stad måste det finnas lägenheter med rimliga hyror, säger Eva Fee.
Eva Fee, Ronald Landstedt och Vivianne Andersson hoppas på en varsam renovering av lägenheterna.
Victor Malmcrona
”Jobbade konstant”
En annan anledning till oro är minnet av när kvarteret för några år sedan rustades upp. Allmänna utrymmen fick ett lyft, gården sågs över, nya studentlägenheter byggdes och ett Ica Kvantum öppnade.
Från politiskt håll ansågs området otryggt och kallades för ”skamfläck”, vilket fick flera grannar att se rött. När planerna först presenterades ådrog de sig skarp kritik, men hyresvärden och staden fick sin vilja igenom.
– De jobbade konstant i flera år. Vi led, men eftersom vår lägenhet ligger en bit ifrån det värsta så fick vi inte en krona. Jag är rädd för att behöva gå igenom något liknande igen, säger grannen Ronald Landstedt.
De känner ändå hopp inför kommande samråd med Stockholmshem och att de får gehör för sina synpunkter.
– Kontakten runt Icaprojektet var dålig. Men Stockholmshem har lovat att lära av erfarenheterna.
Åsa Stenmark, kommunikationschef vid Stockholmshem.
Victor Malmcrona
Måste höja standarden
Ett stambyte utan standardhöjning är inte möjligt, menar dock Stockholmshem. För att komma åt stammarna måste delar av köken och badrummen rivas. Men under samrådet ska nivåer av upprustning samt färg- och materialval diskuteras.
– Vi är också måna om att huset efter ombyggnaden håller en standard som följer sin tid, skriver kommunikationschefen Åsa Stenmark i ett mejl.
Läget påverkar hyran
Vad gäller hyran menar hyresvärden att det är för tidigt att säga vad den kommer att landa på.
Den sätts efter en förhandling med Hyresgästföreningen utifrån det nya bruksvärdet.
– Bland de enskilda faktorer som kan spela störst roll i förhandlingen för Linjalen är läget. Södermalm är ett attraktivt område, det kommer att påverka hyran en del.
Grannar menar att många inte har råd att bo kvar?
– Vår erfarenhet från tidigare är att det inte brukar bli så. Vi förstår oron men behöver också ta ut den hyra som är skälig, i dag är den låg i förhållande till motsvarande lägenheter i området.
Lärdomar från Ica-projektet har lett förbättringar av kommande samrådsprocess, menar Stockholmshem.
– Vi har till exempel tagit fram ett utbildningsmaterial om vad ett samråd innebär och hur det går till. För oss är det viktigt med boinflytande och en konstruktiv dialog.