Nu är det högsäsong för båttjuvarna

Båtägare uppmanas att vara observanta på obehöriga människor.
Båtägare uppmanas att vara observanta på obehöriga människor.
Nu börjar många båtägare med att sjösätta sina ögonstenar. Samtidigt är tjuvarna högaktiva nu när båtarna är obevakade och fulla med dyrbar utrustning.

För många båtägare innebär våren att det är hög tid att sjösätta sin båt. Men våren innebär också säsong för båttjuvarna, som just nu är högaktiva.

– Nu sjösätter människor sina båtar och börjar lägga i sin utrustning, men sedan låter de ofta båtarna ligga obevakade vid bryggorna. Det är då tjuvarna slår till, säger Monica Östgren, inre sjöpolisbefäl i Stockholm.


Läs mer: Här laddar man inför båtsäsongen i Täby


Hon säger att de ofta upptäcker båtar utan motor som ligger och guppar ute på sjön. Det är nämligen så att tjuvarna ofta stjäl båten för att sedan plocka loss motorn och dumpa resten.

Stjäl från tomten

Men det är såklart inte bara motorerna som lockar fram tjuvarna, även annan lättåtkomlig teknik följer med i stöldgodset, som dyrbar GPS-utrustning. Och det är inte ovanligt att tjuvarna kan gå in på tomten och stjäla direkt från båttrailrar.

– Det är organiserat och stöldgodset försvinner ganska snabbt ur landet via färjorna från Kapellskär, Nynäshamn eller från hamnarna inne i stan.

Från Täby polisområdes Facebooksida, där de varnar om den ökade mängden båtstölder.

Stölderna har ökat så pass mycket den senaste tiden att man i Täbys polisområde valt att gå ut och varna på deras lokala Facebooksida. Men Monica Östgren säger att det inte går att se något särskilt mönster eller utsatta områden, utan att tjuvarna slår till över hela länet.

– De rekar oftast ett område och sedan slår de till. Det allra viktigaste är att hålla uppsyn och hjälpa grannar och andra båtägare om man upptäcker obehöriga.

Det är svårt att helt förhindra stölder, säger Monica Östgren, men att det viktiga är att försvåra så mycket som möjligt. Ett sätt är att plocka isär motorer och förvara delar på olika ställen.

– Man kan även märka sina delar, men det förhindrar ju inte att de blir stulna utan hjälper bara oss att hitta ägaren om vi påträffar stöldgodset.

Ökningen av den här typen av brottslighet beror väldigt mycket på säsongen.

– Tjuvarna slår till när ingen ser så när fler och fler börjar bege sig ut på sjön framåt sommaren går antalet stölder ner igen, säger Monica Östgren.

 

Fakta

Så förhindrar du båtstölder

 • Märk din motor med dold och synlig märkning. Många båtföretag runt
  om i Sverige utför detta. Ristar du in en märkning själv så är ett personnummer
  bättre än ett namn.
 • Se till att båten sitter väl förankrad med en klass 3-kätting i bryggan.
  Spårsändare GPS/GSM/VHF är förebyggande. Kontrollera med ditt
  försäkringsbolag vilken typ de godkänner.
 • Försvåra för tjuven när båten står på land. Regelbunden tillsyn är viktigt.
 • Stölder sker oftast när det är mörkt – bra belysning är därför viktigt.
 • Försök att ”tänka som en tjuv” – hitta de svaga länkarna och förebygg där.
 • Se till att lamporna tänds vid olika tider.
 • Hålla båten ren och snygg från fågelspill.
 • Fälla ner eller öppna kapellet då och då.
 • Sätt upp flaggan.
 • Hänga ut en handduk eller dylikt.
 • Ösa båten regelbundet.
 • Försöka få din båt att se ”bebodd” ut.
Källa: Polisen