I knallrosa New York White Sox-keps, korg och lådor i högsta hugg skiner Majken Ekstrand upp när hon träffar oss vid Kanaanbadet på fredagseftermiddagen. Vi ska få följa med "Svamparella" på svamputflykt i Grimsta naturreservat.
– Det är ett fantastiskt svampår med allt regn. Svampen vill ha värme och regn om vartannat hela tiden och nu är vi mitt i högsäsongen, säger Majken.
Majken Ekstrand är svenska-lärare till vardags. I Grimsta naturreservat och på Järvafältet finner hon ro.
Mikael Andersson
Själv strövar hon helst i Grimsta och på Järvafältet, det är också här hon arrangerar sina svampvandringar.
"Järvafältet är fantastiskt"
Majken Ekstrand blev utsedd till årets svampkonsulent 2022 av Svampkonsultenternas riksförbund, och är med i ett hundratal svampgrupper på Facebook.
– Intresset föddes för sex år sedan, berättar hon med energi.
Ofta tar hon cykeln från radhuset i Vällingby ut till skogarna.
– Järvafältet är fantastiskt. Det är mindre folk där än här i naturreservatet. Men det finns fin matsvamp här i Grimsta.
Mjölkliknande vätska rinner ut ur mandelriskor när man skär i dem. Utmärkt för en stuvning med creme fraiche och dill, menar Majken Ekstrand.
Mikael Andersson
Slickar på "citronsvampen"
Majken hittar en citronslemskivling. Hon plockar upp den och slickar på utsidan försiktigt innan hon håller upp den mot oss.
– Sträck ut tungan...syrlig, va?
Vad är vanligast i västerorts skogar?
– Trattkantareller och soppar, skulle jag säga.
Vad lagar du helst med svampen?
– En krämig pasta med mycket grädde och smör. Men även risotto eller omelett går hem.
Hur tillagar man svampen bäst?
– De släpper ifrån sig mycket vatten så det bör stekas ut på medelvärme. Höj sedan värmen och lägg i en rejäl klick smör, kanske en skvätt grädde. Låt det puttra i minst 20 minuter.
I Grimstaskogen finns såväl ek- och hasselskog som granskog vilket ger goda förutsättningar för blandad svamp. På bilden syns aspsopp.
Mikael Andersson
Vi ser några kungschampionjoner innan Majken hittar en mandelriska. Hon tar upp den och skär försiktigt i foten med sin kniv. En mjölkliknande saft rinner ut som luktar... gammalt skaldjur.
– Perfekt för stuvning. Tillsammans med créme fraiche och dill så blir det superbra.
Många plockar
Kantarellerna lyser upp på sina håll, men ofta en bra bit bort från stigarna. Kanske 30–40 meter bort.
– Det blir utplockat intill stigarna här i Grimsta.
Små men färggranna. Vi hittar en liten kantarell-familj en bit in från Grimstaskogens gångvägar. "Du kan inte bara gå längs stigen och hoppas på tur, man måste i skogen", säger Majken.
Mikael Andersson
Vi ser plötsligt en sprakande orange svamp bland träden. "Fräsch", tycker Majken. Grövre än kantarellen.
– En spindelskivling! Du ser "spindelnätet" under toppen.
Kan färga med svamp
En svamp man kan färga garn med.
– Jag ger den till kompisar som stickar, upplyser Majken.
Hur många giftsvampar finns det?
– Bara ett tiotal av de 5 500 svamparterna i Sverige är egentligen dödligt giftiga. Samtidigt har vi bara 100–200 matsvampar.
Hur är en bra svampskog?
– Stor variation är alltid bäst, biologisk mångfald är bra för svampen.
Majken Ekstrand lyser upp när hon hittar dagens första citronslemskivling. "Jag kan vara ute nio timmar i streck utan problem", säger hon.
Mikael Andersson
Oron kring avverkningarna
Enligt Sveriges lantbruksuniversitet har intresset för svampplockning ökat kraftigt de senaste 30 åren, men det finns orosmoln på svamphimlen.
Bland annat har Anders Dahlberg, professor inom skoglig mykologi och växtpatologi, nyligen uttryckt oro i Mitt i och i ett debattinlägg vädjat till skogsägarna att bevara fler gamla träd samt träd intill värdefulla svampområden. Detta för att svampen i områdena ska överleva.