ANNONS

Högsätra skola tilldelas Raoul Wallenbergpriset

Kamratstödjarna Ludvig Karnell, Ellen Wettebrandt och rektorn Britt-Marie Rosendahl framför en handritad karta över Sydamerika
Kamratstödjarna Ludvig Karnell, Ellen Wettebrandt och rektorn Britt-Marie Rosendahl framför en handritad karta över Sydamerika
Lilla Högsätra skola på Lidingö får årets Raoul Wallenbergpris för sitt arbete för demokrati, jämlikhet och ökad förståelse för olika kulturer.

Priset: 30 000 kronor.
ANNONS

Lidingö stad delar varje år ut utmärkelsen till en skola eller skolklass som arbetar i samma anda som den världskände diplomaten Raoul Wallenberg – född i Kappsta på Lidingö 1912.

Priset har funnits sedan 2002 och syftar till att motverka kränkande behandling. Och Lilla Högsätra skola har skapet ett ”respektfullt klimat och en god anda”, enligt juryns motivering.

– Det är jättekul och känns extra speciellt eftersom det i år är 100 år sedan Raoul Wallenberg föddes, säger Ellen Wettebrandt som går i femman.

Skolan belönas med 30 000 kronor som EU- och demokratiminister Birgitta Ohlsson delar ut på Förintelsedagen på fredag.

– Vi har inte beslutat vad vi ska göra med pengarna men de ska gå till något i vår anda, säger rektorn Britt-Marie Rosendahl.

Lilla Högsätra skola har elever med många olika nationaliteter, och i tio år har man arbetat för att skapa förståelse för olika kulturer. Projektet ”Jorden-runt-resan” är ett exempel.

Varje dag går eleverna runt en uppmätt bana på 600 meter. I slutet av veckan räknar man ut hur många mil de totalt har promenerat. Sedan ritas samma sträcka in på en karta över en kontinent. Tanken är att barnen ska lära sig mer om olika länder.

– När vi kom till fram till Mauretanien i Afrika berättade till exempel en elevs pappa som är därifrån om hur det är att leva där, berättar Ellen Wettebrandt.

Man har också arbetat hårt mot mobbning, bland annat genom att utse fyra elever till kamratstödjare som ska se till att ingen ska behöva känna sig ensam.

ANNONS

– Vi jobbar jättemycket för att alla ska må bra. Konflikter händer men vi tar tag i det väldigt snabbt, säger Ludvig Karnell, som liksom Ellen Wettebrandt tillhör kamratstödjarna.

Det finns även ett trygghetsråd med flera lärare. Rådet löser större konflikter. Och alla som börjar skolan får en äldre elev som fadder.