1 300 kvadratmeter, så stor är Nackabornas nya sol- och badbrygga som byggts i Kyrkviken i Järlasjön. Utöver det har ett soldäck på 600 kvadrat, plus en mindre brygga, byggts och allting nås från strandpromenaden vid Järlaleden.
”Jättefina!” ”Toppen med fler möjligheter till bad i Järlsjön” ”Behövdes verkligen” är några av reaktionerna i lokala Facebook-grupper.
Poppis häng
Det nya trädäcket öppnade i juli och augustis värmebölja lockar badare nästan dygnet runt.
Nackabon Josephine Edelskog är en av de flitigaste besökarna på nya badbryggan.
– Det bästa som gjorts här på länge! Jag gillar att de har gjort det ordentligt och tänkt till. Det finns många olika platser att ligga och sitta på, till och med plats för hängmattor, och vattnet känns rent och fint, säger hon.
Synpunkter som dykt upp är att det behövs fler badstegar för att undvika kö, och att hastigheten på Järlaleden bör sänkas från 60 till 30 förbi badplatsen.
Reningsverk + badplats
Badbryggorna kom till i samband med att Nacka kommun beslutade att bygga en ny reningsanläggning för dagvatten i Järlasjön. Det betyder att regnvatten och smältvatten renas innan det rinner ut i sjön.
Man såg då en möjlighet att utöka bygget till att även bli en ny badplats, enligt kommunens projektchef Anna Bäcklund. Alltihop är en del i arbetet med att utveckla Sickla till en ”levande stadsdel”, menar hon.
– Badet är ett stort steg i den riktningen. Vi vill skapa fler platser för sport och rekreation i området och reningen är en förutsättning för att vi ska kunna utveckla Sickla framöver, säger hon.
Järlasjön har länge haft problem med övergödning och höga halter av fosfor, bland annat på grund av tidigare industrier som legat nära vattnet. Det nya reningsverket ska bidra till att förbättra vattenkvaliteten, enligt kommunen.
Godkänt badvatten
Den västra solbryggan, som inte är tänkt för bad, ligger ovanpå reningsbassängen, där det renade dagvattnet rinner ut. Längs hela strandlinjen ligger också länsar som är en del av reningsverket.
Hur lämpligt är det att ha en badplats så nära utsläpp av dagvatten?
– Vi tar vattenprover kontinuerligt och de visar att det är tjänligt badvatten på den här platsen. Så det är ingen fara att bada där. Vi har fått många positiva reaktioner från Nackaborna.
Vattenprover tas tre till fyra gånger per år, enligt Anna Bäcklund.
Under hösten kommer en del arbeten att utföras, främst på land, för att helt färdigställa reningsanläggningen.