Högsta domstolen tar inte upp Söramord

Högsta domstolen
Inget prövningstillstånd: Högsta domstolen tar inte upp den friande domen.
Högsta Domstolen
Inget prövningstillstånd: Högsta domstolen tar inte upp den friande domen.
Högsta domstolen har beslutat att inte ta upp fallet med 18-åringen som tidigare friats för mordet i Söra. Enligt den tidigare åklagaren var det den mördade 17-åringens anhöriga som överklagat.

Mordet på en 17-årige pojke i Söra förra sommaren förblir olöst. Tidigare har en mordåtalad 18-åring friats av både tingsrätten och hovrätten. Nu har Högsta domstolen beslutat att inte ta upp målet för en ny prövning, uppger tidningen Dagens Nyheter.

– Det var föräldrarna genom målsbiträdet som överklagade. Åklagarmyndigheten fann inte skäl att göra det, säger kammaråklagare Pontus Klang, som lett förundersökningen mot 18-åringen.

Den 17-årige pojken hittades död i mitten av juni förra året i närheten av Söraskolan i Åkersberga. Enligt polisens utredning hade han lockats till ett möte, blivit nerslagen, knivskuren och sparkad i huvudet tills han avled.

På plats vid tiden för mordet fanns förutom 17-åringen och den friade 18-åringen åtminstone ytterligare två personer.

Fakta

Svårt att få prövningstillstånd av HD

 

  • Högsta domstolen ger som regel bara prövningstillstånd till fall där domen kan bli juridiskt vägledande för liknande fall i tingsrätter och hovrätter.
  • Prövningstillstånd kan ibland lämnas om det finns synnerliga skäl. Exempel på synnerliga skäl är att det förekommit ett grovt rättegångsfel i hovrätten som har påverkat domen, eller om hovrätten tillämpat fel lag.