Redan sex köande till varje ny bostad

Nästa år börjar bostäderna i Hagastaden att byggas – och det är ­redan många som är med och slåss om att få bo ­i de 1 080 första lägen­heterna.

Trots att den första flyttlådan kan bäras in i Hagastaden först 2017 har redan drygt 6 000 personer anmält att de vill bo här.

– Intresset är jättestort, vi får i snitt 30 nya intressenter varje vecka. Just nu är vi uppe i cirka 3 200 anmälningar, säger Anna-Karin Hallqvist, projektutvecklare på Veidekke Bostad.

Även Christian Dahlman, chef för bostadsutveckling på Ikano Bostad är överraskad. De har ­redan närmare 2 000 intresseanmälningar till sina 200 bostadsrätter.

– Det är förvånansvärt många med tanke på att vi kommer att komma igång att bygga först 2016.

Totalt kommer fyra bostadsbolag – Einar Mattsson, Veidekke Bostad, Ikano Bostad och Oscar Properties – att bygga de första cirka 1 080 bostäderna i Hagastadens tio första markanvisade kvarter.

– I dag har vi 850 intresseanmälningar till våra 250 bostäder. Det är väldigt bra med tanke på att vi beräknar börja sälja bostäderna 2016, cirka ett år innan inflytt, säger Jonas Palén, försäljningsansvarig på Einar Mattsson Projekt AB.

Även till Oscar Properties 330 lägenheter i tornen Helix och Innovationen är intresset stort. Lägen­heterna börjar säljas i slutet av året.

Spaden för första bostadshuset kommer att sättas i jorden 2015 och fler markanvisningar är på gång. Innan Hagastaden ska anses vara klar ska det finnas närmare 6 000 bostäder här.

– Vi för diskussioner om markanvisningar i fler kvarter just nu och hoppas kunna ta beslut om det till hösten. Intresset från byggherrarna har varit stort, säger Anna Näslund, kommunikatör på Stockholms stad.

Men att bestämma vem som ska få bygga är inte helt lätt.

– Vi vill ha en blandning av bostäder, inte bara bostadsrätter utan även hyresrätter och studentbostäder. Vi väljer byggherrar som har ett koncept som vi tror kan passa in, säger Anna Näslund.

HSB är en av dem som hoppas på en plats. Inför 100-årsjubileet 2023 letar företaget efter en plats att uppföra ett bostadshus som de hoppas ska bli ett landmärke. Diskussioner har länge pågått om Västerbroplan, platsen för tekniska nämndhuset och Hagastaden.

– Vi är inte färdiga med vilken plats det blir än, men skulle gärna bygga på fler än ett ställe, säger Linda Annwall, affärsområdeschef medlem och marknad på HSB.

Intresset är jätte­stort, vi får i snitt 30 nya intressenter varje vecka.Anna-Karin hallqvist Veidekke bostad

Fakta

Högsta lyan – 117 meter upp i luften

De första nya kvarteren kommer att ligga vid Norra stationsgatan intill bron över till Solna och entrén in till Hagastaden.

I kvarter två och fyra bygger Einar Mattsson 250 lägenheter.

Ikano Bostad bygger 200 bostadsrätter i kvarter fyra och fem.

Veidekke Bostad bygger 300 lägenheter i kvarter tre, fem och sex.

I tornen Helix och Innovationen vid Torsplan, 99 respektive 117 meter höga, bygger Oscar ­Properties 330 lägenheter.

Källa: Hagastaden.se