ANNONS

Högstadiet på omtyckta Bergshamraskolan stängs

Bergshamraskolan Bergshamra Solna
Bergshamraskolan kommer från och med 2021 enbart vara en f-6-skola.
De blågröna politikerna i Solna Stad planerar att lägga ner Bergshamraskolans högstadium.
Berörda föräldrar och elever har inte varit delaktiga, och nås av nyheten idag. Starka reaktioner är att vänta.
– Det är klart föräldrar inte tycker om att man stänger en verksamhet, säger skolnämndens ordförande.
ANNONS

Idag får föräldrar och elever information om att Bergshamraskolans högstadie läggs ner hösten 2021. Beslut fattas i skolnämnden den 21 februari och i kommunstyrelsen den 25 mars, men den blågröna majoriteten är redo att verkställa sina planer.

Orsaken är att elevunderlaget i området inte räcker till – trots att statistik visar att en stor andel av eleverna i närområdet väljer Bergshamraskolan framför fristående skolor.

– Det finns inte tillräckligt många elever för att ha en bra verksamhet. Vi fyller hälften av de platser som finns och det påverkar kvaliteten på hela skolan, säger skolnämndens ordförande Marianne Damström Gereben (L).

Bergshamraskolan blir därmed en f-6 skola.

ANNONS

Kan välja idrottsskola

Tanken är att Bergshamraeleverna ska flytta till det nya högstadiet  i Bagartorp som kommer drivas av samma friskoleföretag som föräldrar motade bort 2017. Alliansens ville privatisera kommunala Bergshamraskolan men föräldrarnas protester ledde till att Raoul Wallenbergskolan drog tillbaka sin intresseanmälan.

Nu har nedläggningen av högstadiet planlagts utan samråd med föräldrarådet på Bergshamraskolan.

– Absolut så kan ett besked om att vi kommer stänga högstadiet, den dag skolan i Bagartorp är klar, väcka reaktioner. Det är klart att man som förälder aldrig tycker om att man stänger en verksamhet. Det är klart att man reagerar och känner olika saker, säger Marianne Damström Gereben (L).

Bergshamraskolan Bergshamra Solna

Bergshamraskolans högstadie läggs ner och skolan blir en f-6 skola. Foto: Maria Lilja

S beklagar nedläggning

 

Bergshamraelever har enligt det fria skolvalet också rätt att söka sig till andra skolor i Solna eller i andra kommuner. Personalen på skolan är anställd av Solna Stad och kommer att erbjudas anställningar på andra skolor i kommunen.

Arne Öberg (S) beklagar beslutet om nedläggning av högstadiet

– Vår syn är att ökad befolkning i Bergshamra talar för att även denna stadsdel ska ha en bra kommunal skola med årskurserna f-9. Fokus i Solna behöver nu vara ökade resultat med lugn och ro i skolorna. Inte fler skolkaruseller, skriver han i ett mail till Mitt i.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.