ANNONS

Högstadium läggs ned trots protester

Edboskolans högstadium läggs ned och Östra grundskolan blir högstadieskola. Det beslutades i tisdags.
ANNONS

Det var strax innan sommarlovet som elever och deras föräldrar fick veta att barn- och utbildningsförvaltningen sett över en ny skolorganisation för Skogås och Trångsund. Beskedet gjorde flera föräldrar oroliga och en facebookgrupp, som nu har 400 medlemmar, skapades. Nu har Huddinge kommuns grundskolenämnd röstat igenom förslaget som föräldrarna fruktade.

– Det har varit väldigt bristfällig information och det känns som att de inte har velat lyssna på andra alternativ, säger Karin Svenning, föräldrar till en elev på Edboskolan.

En av anledningarna till beslutet är enligt tjänsteutlåtandet den ökning av barn som förväntas i kommunen. Sammanlagt räknar kommunen med att grundskolorna kommer att ta emot 3 000 fler barn om tio år jämfört med i dag.

– Jag är förvånad över att man inte fattat beslut om en ny skola för flera år sedan. Det borde de kunnat räkna ut med lillfingret att andelen barn i skolorna ökar i takt med att befolkningen ökar, säger Karin Svenning.

Flera föräldrar menar också att omorganisationen begränsar det fria skolvalet.

– Naturligtvis värnar vi det fria skolvalet. Men det råder svår platsbrist. Givetvis hoppas vi att alla ska kunna gå på den skola som var deras förstahandsval. Det är olyckligt att det här begränsar det fria skolvalet, säger Jelena Drenjanin (M), ordförande för grundskolenämnden.

Hon menar att kommunens främsta uppgift är att lösa platsbristen.

– Det är vår juridiska skyldighet att se till att det finns skolplats åt barnen. Det måste komma i första hand, säger hon.

ANNONS
Fakta

Det innebär beslutet

Edboskolan och Sjötorpsskolan omvandlas till F-6-skolor och Östra grundskolan blir en 7-9-skola.

Edboskolan kommer att ha fem klasser i varje årskurs, Östra grundskolan elva parallellklasser i varje årskurs.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.