ANNONS

Nya högstadiet inte klart vid skolstart

Paviljongerna vid Gullmarsplan är inte klara när eleverna börjar på måndag.
Paviljongerna vid Gullmarsplan är inte klara när eleverna börjar på måndag.
Årstaskolans högstadieelever ska gå vid Gullmarsplan till hösten. Men paviljongerna är inte klara när eleverna börjar på måndag.
– Vi får lösa första veckan med idrottsdagar och studiebesök, säger rektor Kalle Enström.
ANNONS

På måndag börjar högstadieeleverna i Årstaskolan höstterminen. Men deras nya lokaler vid Gullmarsplan är inte klara. Första veckan står de helt enkelt utan lokal.

– Vi får lösa det på olika sätt. De kommer att vara här vid Årsta torg till viss del, det blir studiebesök och idrottsdagar som vi skulle ha haft ändå, men nu lägger den här veckan, säger Kalle Enström, rektor för Årstaskolan och fortsätter:

– Vi hade hoppats få komma in tidigare, men är glada att det inte blev ännu senare. En vecka kan vi hantera.

Är det säkert att ni kan flytta in en vecka senare eller kan det bli ytterligare förseningar?

– Det är den information jag har fått och det är den jag får gå efter.

230 elever ska börja högstadiet i de nya paviljongerna som kommer att kallas Årstaviken, medan den nuvarande skolan kallas Årsta torg. Årstaviken kommer så småningom att ha plats för 360 elever.

Det kommer att finnas en matsal i den nya skolbyggnaden, maten lagas vid Årsta torg och körs dit, men idrott kommer eleverna att ha i Enskedehallen.

Osäkert hur länge paviljongerna blir kvar

– Skolgården kommer inte att bli lika stor som här, men här är också mindre barn som kanske har större behov av en skolgård. Elevrådet har fått komma med önskemål på vad de vill ha på den nya gården, men det finns mycket kvar att göra innan den är klar, säger Kalle Enström.

Anledningen till att högstadiet flyttas till tillfälliga lokaler vid Gullmarsplan är att alla helt enkelt inte fick plats på Årstaskolan vid Årsta torg. När planerna först presenterades var många föräldrar oroliga och tyckte att Gullmarsplan kändes som en otrygg plats.

ANNONS

– Jag tycker att oron har klingat av. Det finn säkert enskilda individer som fortfarande är oroliga, men på de senaste informationsmötena som vi har haft har jag inte alls upplevt att det varit samma oro.

Paviljongerna är tillfälliga, men kan stå i tio år. Hur det blir i framtiden vet man inte ännu.

– Vi är en pusselbit i en större plan, det ska ju byggas flera skolor i närområdet, bland annat på Årstafältet. Vad jag förstår kommer de närmaste åren att utvisa hur länge paviljongerna blir kvar. Det kan bli så att Årstaskolan Årsta torg åter blir en F-9 skola, säger Kalle Enström.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort – Bandhagen Årsta Högdalen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.