ANNONS

Högt pris för att få tak över huvudet

Adam Fieber söker lägenhet med en kompis. Som mest är han beredd att betala 14 000 kronor.
Adam Fieber söker lägenhet med en kompis. Som mest är han beredd att betala 14 000 kronor.
En etta i Vasastan kostar nu över 10 000 kronor. Andrahandshyrorna fortsätter att skena i Stockholmsområdet.

Nu vill bostadsministern Mehmet Kaplan (MP) se över uthyrningen.
ANNONS

Andrahandshyrorna fortsätter att skjuta i taket i Stockholm. På fem år har snitthyran på en bostadsrätt i andra hand ökat med 53 procent i staden, enligt ny statistik från Blocket.

En som söker bostad i bland annat Vasastan är Adam Fieber. Tillsammans med en vän letar han en lägenhet att hyra för max 14 000 kronor i månaden. Och pengarna behövs. En etta i stadsdelen kostade 2015 i snitt över 10 000 kronor.

– Det är absolut stressande att vara ute på andrahandsmarknaden. Men jag är kluven. Å ena sidan kan man tycka det inte är etiskt att ta ut så hög hyra, men å andra sidan avlastar det marknaden när fler vill hyra ut, och det finns vi som är beredda att betala mycket för att bo centralt, säger han.

I februari 2013 trädde en ny lag i kraft som bland annat innebar att bostadsrättsinnehavare får ta ut högre hyror i andrahand. Syftet var att få igång en rörligare bostadsmarknad där fler ville hyra ut.

Så blev det också till viss del. I Stockholm låg det 2012 ute 9 500 bostadsrätter på Blocket. Under 2013 var siffran uppe i omkring 12 000 bostäder. Men enligt Hans Lind, professor i fastighetsekonomi på KTH, har inte reformen påverkat lika mycket som man trodde i förväg.

– Utbudet är lite större än tidigare men de flesta bedömare trodde att utbudet skulle öka mer. Jag tycker fortfarande att det var rätt att genomföra förändringen men det viktigaste för att lösa situationen är att öka bostadsbyggandet, säger han.

Men snart kan reglerna ändras igen. I början av året tillsatte nämligen den nya bostadsministern Mehmet Kaplan (MP) en utredning för att se över det nya systemet som då hade ungefär två år på nacken.

– De signaler vi får från de som drabbas av andrahandsmarknaden visar på att det här inte var rätt tänkt från början. Men vi måste se till alla detaljerna innan vi kan gå vidare med förslag på regel­ändringar, säger han.

Är det inte bra att lägenheterna på andrahandsmarknaden blir fler?

ANNONS

– Det är det vi ska titta på i utredningen. De signaler vi får är att det inte fungerar som det är tänkt och att priserna samtidigt blir mycket högre.

Enligt bostadsministern är det viktigaste för att råda bukt på de skenade priserna att bygga nya hyresrätter.

– Det behövs massiva satsningar från statligt håll, säger Mehmet Kaplan.

Jag är kluven.adam fieber

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vasastan direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.