ANNONS

Högtryck för butiker och krögare

Det dåliga vädret fick Södermalmsborna att gå ut och shoppa och äta på krogen.
Det dåliga vädret fick Södermalmsborna att gå ut och shoppa och äta på krogen.
Regnet har stått som spön i backen – men alla har inte längtat efter sol.

Den dåliga sommaren har varit rekordhet för krogarna och handeln på Södermalm.
ANNONS

Den som väntade med semestern drog en vinstlott. De senaste dagarna har solen strålat över Stockholm. Värre var det i juni och juli. Lågtryck efter lågtryck passerade, regnet vräkte ner och vindarna bet i semesterfirarnas skinn. Och i stället för att ligga på stranden och steka gick stockholmarna på krogen och ut och handlade.

– Det har varit en väldigt bra sommar. Under juni ökade omsättningen med åtta procent jämfört med 2014, säger Henriette Johansson, centrumchef för Ringen centrum.

Finns det något ”drömväder” på sommaren som gynnar handeln?

– Jag är säker på att alla önskar en varm och solig sommar men det är klart att vid sämre väder passar många på att besöka gallerior och shoppingcenter.

En rundringning som Lokaltidningen Mitt i har gjort till restauranger och butiker på Söder visar en liknande trend – för de allra flesta har årets sommar gett en rekordhög omsättning och extra klirr i kassan.

Och många har shoppat loss i kläd- och skobutiker. Försäljningen av kläder ökade med över 13 procent i juli, jämfört med motsvarande månad i fjol.

För skor låg siffran på 17,6 procent, enligt Stilindex från Svensk handel.

– För storstäder som Stockholm kan butiker ha gynnats när det är museiväder och man kanske inte åker iväg till landet eller Skara sommarland utan stannar i stan, säger Mikael Sandström, branschordförande för Svensk handel stil.

Även krogar och restauranger kring Medborgarplatsen, Nytorget, Mariatorget och vid Hornstull har jublat över regnet när söderborna ratat sommarhäng i parken för att i stället gå ut och äta.

ANNONS

På Nytorget 6 har man haft fullt upp med både stamgäster och turister som hittat till restaurangen i juli.

– Det har varit en väldigt bra sommar, vi har haft över 100 bokningar många vardagskvällar och 130–140 på lördagar, säger Hilla Sandberg, bokningsansvarig på Bockholmengruppen som driver restaurangen.

Även anrika krogen Pelikan har sett en ökad tillströmning av gäster, berättar källarmästaren Juha Harmaala.

– Vädret passar oss jättebra. De som tyvärr haft det tuffare är skärgårdskrogar och uteserveringar. Det tryck de hade förra sommaren har vi fått i år, säger han

– Det är mycket turister som besöker Stockholm och om vädret varit annorlunda kanske man hade tagit en tur ut i skärgården eller haft picknick. Men det är inte kul att sitta ute i en park när det är 14 grader.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.