Nu är det högtryck på Lidingö Musteri

Rekordår på Lidingö musteri.
Rekordår på Lidingö musteri.
Anette Nordin packade bilen full med äpplen och åkte till Grönsta.
Anette Nordin packade bilen full med äpplen och åkte till Grönsta.
Förra året gjorde musteriet på Grönsta 10 000 liter must hela säsongen.
I år gör de 4 000 liter per dag.
– Det är lite charmigt och lyxigt att ta tillvara sina äpplen såhär, säger lidingöbon Cilla Pettersson.

Det doftar tydligt av äpple, redan när man traskar fram den sista lilla biten av Grönstavägen till Grönsta prästgård, där Lidingö Musteri slår upp sina portar om sensomrarna.

Duon bakom musteriet,  Robert Eklann och John Lindberg är nu inne på sin femte säsong som äppelmustare.

– Vi ville att man skulle värdera den tillgången som ett eget äppelträd är på ett annat sätt. Mer närodlat än så kan det inte bli, säger John Lindberg.

Lidingö Musteri

John Lindberg vid disken där äpplena vägs in.

Nu måste man boka tid

I år är det ett riktigt äppelår. Musteriet har tvingats sluta med drop-in som de haft tidigare. Nu måste folk som vill få sina äpplen mustade boka tid.

– Det är ett fantastiskt äppelår, säger Anette Nordin.

Hon har åkt hela vägen från Vällingby med äpplen som hon plockat i trädgården. Att få ihop de 50 kilo äpplen som krävs för att få musta gick som en dans.

4000 liter äppellyx per dag

– Vi äter inte så mycket äppelmos hemma så det är värt att stå och koka. Men musten, den går åt, säger hon.

Lidingöbon Cilla Pettersson har redan mustat en gång i år.  Nu är hon tillbaka igen med sina föräldrar.

– Det är lite charmigt och lyxigt att ta tillvara sina äpplen såhär, säger hon.

Ungefär 4000 liter must per dag har pressas på Grönsta prästgård den här säsongen. Förra året var äppeltiderna sämre. Då mustades 10 000 liter – på hela säsongen.

Filip Sundin med en bag-in-box, full med must. Musten är pastöriserad och har lång hållbarhet.

Är det några speciella äpplen som växer på Lidingö?

– Här finns många gamla trädgårdar. Det är sorter som Ingrid Marie, Cox Pomona och James Grieve, säger John Lindberg.

Smakar musten olika beroende på vilken äppelsort man använder?

– Äpple är som druvor. det finns en otrolig bredd mellan sorter och smaker. Vissa ger en ljust gul must, andra en mörk. Några kan ge en nästan rubinröd. Sverige är ett unikt äppelland. Klimatet här är perfekt för många sorter, säger John Lindberg.

Lidingö Musteri

På fiket intill musteriet hänger en plansch med alla Sveriges landskapsäpplen.