Högtryck på sjukhuset efter alla halkolyckor

Sätrabon Lena Larssons fotled ses över av läkaren Martina Byttner och gipsteknikern Mats Johansson.
Sätrabon Lena Larssons fotled ses över av läkaren Martina Byttner och gipsteknikern Mats Johansson.
Titta noga efter isfläckar där du går.

Till Huddinge sjukhus strömmar just nu patienter som halkat och brutit fötter och handleder.

Sätrabon Lena Larsson är på återbesök på Huddinge sjukhus efter fallet några dagar före julafton. Hon bröt fotleden och är nu sjukskriven till slutet av februari.

– Jag kommer att ha gips fyra veckor till. Sedan blir det rehab, säger hon.

Vintervädret kom med besked i slutet av november. Att kvicksilvret sedan pendlat en del kring nollan har gjort att det hittills varit fler som tvingats söka vård jämfört med förra vintersäsongen.

Snöfall, smältväder och påfrysning är ingen bra kombination.

– När det sedan snöar på detta blir det extremt förrädiskt. Du ser inte var det är mest halt, säger Lennart Adamsson som är verksamhetschef på ortopedin.

Vanligast är brutna handleder och fotledsbrott.

– Men i år har vi även sett en del huvudskador.Det kan räcka med att man halkar till om man inte ser upp när man kliver ur bilen. Är du en lång man eller kvinna smäller det till rätt bra om huvudet åker i backen, säger Lennart Adamsson.

En vanlig olycksplats som han annars noterat är platsen på trottoaren där smältvatten rinner ut från stuprännor.

– Fryser det på hinner det bli glashalt innan någon hinner sanda.

Under 2010 skadade sig 27 000 personer i Sverige så illa att de åkte till akuten.

Enligt en rapport från Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI) skulle det vara samhällsekonomiskt lönsamt om mer pengar satsades på vinterväghållning, speciellt där äldre rör sig. Kostnaderna för personskador ligger generellt sett minst dubbelt så högt som kostnaden för vinterväghållning, enligt myndigheten.

På ortopedakuten går verksamheten upp och ner i intensitet. Vid hårt tryck jobbar extra operationslag för att ta hand om de skadade. Men alla som kommer in behöver inte opereras. För en del räcker det med gipsning.

– Hektiska dagar har vi ungefär tio fler patienter på ortopedakuten än normala dagar, säger Karl-Åke Jansson, sektionschef för den akuta ortopedin.