Höjd avfallstaxa – när kommunen går back

Avfallstaxan höjs från och med årsskiftet.
Avfallstaxan höjs från och med årsskiftet.
Bengt Sylvan (L) tycker att det gäller att handla så fort som möjligt.
Bengt Sylvan (L) tycker att det gäller att handla så fort som möjligt.
Avfallstaxan höjs från och med årsskiftet – eftersom kommunen med dagens avgift går back.
Men politikerna är inte eniga.

Från och med första januari blir avfallshämtningen dyrare i Danderyds kommun. Då höjs nämligen avfallstaxan med 7 procent, fördelat över samtliga tjänster i avfallstaxan. Bengt Sylvan (L), ordförande i tekniska nämnden, säger att det beror på att kommunen, med den nuvarande avgiften, går back.

– Som det ser ut nu hade vi vi år 2017 troligen gått back 3,6 miljoner, och då haft ett negativt värde på sammanlagt 6,3 miljoner. Jag bestämde därför att höja avfallstaxan med sju procent för nästa år – då går vi back 2 miljoner och har ett negativt värde på 4,7 miljoner. Sedan höjer vi sju procent igen 2018, och går då inte back alls, säger Bengt Sylvan.

LÄS MER: Danderyd sämre på sopsortering

Beslutet togs av kommunfullmäktige i slutet av november. Men man var inte helt eniga.

–  Det är inte oppositionen som är skyldig till höjningen, utan den styrande majoriteten. Vår uppfattning är att det är för tidigt att ta ut en höjning eftersom vi nyligen infört en ny avfallstaxa. Det har gått för kort tid och risken är att det kan gå i fel riktning, säger Jörgen Elfving (C), andre vice ordförande i tekniska nämnden.

”Kan inte stoppa huvudet i sanden”

Bengt Sylvan tycker, tvärt emot, att det gäller att handla så fort som möjligt.

– Vi måste reglera kostnaderna så att vi kommer ifatt. Man kan inte stoppa huvudet i sanden, som Jörgen tydligen vill. Alternativet var att plötsligt höja från noll till 15 procent längre fram. Det vill vi inte. Då höjer vi hellre i två steg säger han.

kommunens hemsida kan du räkna ut hur mycket just du påverkas av höjningen.