Höjd säkerhet i gallerian

Främst är det butiker som säljer teknikprylar och märkeskläder som har drabbats av inbrott.
Främst är det butiker som säljer teknikprylar och märkeskläder som har drabbats av inbrott.
Flera butiker i Kista galleria har utsatts för smash and grab-kupper.

Att det har varit lätt att ta sig in efter stängning har bidragit till inbrottsvågen.

Nu har centrumledningen täppt till flykt­vägar och bommat igen nattliga ingångar.

Flera butiker i Kista galleria har de senaste två åren drabbats av inbrott av typen ”smash and grab”. Det innebär att tjuven krossar rutan, rafsar åt sig värdesaker och snabbt försvinner.

Framförallt är det butiker som säljer teknik och märkeskläder som har varit drabbade. En anledning till att Kista galleria varit så inbrottsdrabbat är att obehöriga enkelt har kunnat smita in i gallerian efter stängning.

Centrumledningen har fått nog och under hösten har ett arbete med att höja säkerheten och täppa till de nattliga besökarnas ingångar pågått.

Det nya systemet väntas vara färdigt strax innan nyår.

Lokaltidningen Mitt i har pratat med chefen till en av de drabbade butikerna, som väljer att vara anonym.

– När vi hade inbrott var det våra larm som gick före gallerians. Jag hade velat se att larmet går direkt när någon obehörig tar sig in i gallerian, och att det då finns tillräckligt med väktare på plats för att någon ska kunna ingripa direkt.

Han gläds åt att centrumledningen börjar ta större ansvar för butikernas gemensamma säkerhet.

– Det är så många butiker som har blivit riktigt illa drabbade. Men jag hoppas att det ska bli bättre i och med de här åtgärderna.

Enligt Kista gallerias centrumchef Jan Gösbeck är både synliga och dolda system och funktioner en del av den inbrottsförebyggande satsningen.

– Med tanke på att vi ligger i direkt anslutning till en tunnelbana är det svårt att helt stänga igen de allmänna utrymmena nattetid, men vi täpper igen de utrymmen vi kan.

Lastgatorna, som tidigare har varit en enkel väg in i gallerian kommer nu hållas helt stängda nattetid. Dagtid är det bara behöriga leverantörer som kommer att få tillgång till utrymmet.

Även anställda i gallerians olika butiker kommer att få begränsad tillgång till de gemensamma utrymmena efter stängning. Utöver de synliga igenbomningarna kommer de tekniska systemen som passerkortssystem, övervakningskameror och inbrottslarm att utvecklas.

Enligt närpolischef Jörgen Karlsson är det inte möjligt att bygga bort inbrottsrisken, men de nya åtgärderna försvårar för tjuven, speciellt när det gäller att få med sig mycket stöldgods.

– Tjuven kommer sannolikt inte kunna lasta in en massa varor till en väntande bil, utan i så fall bara få med sig det som kan bäras i famnen, säger han.

Fakta

Nya rutiner och ny teknik

Lastgångarna stängs igen natte­tid, vilket försvårar möjligheten för obehöriga att ta sig in.

Butikspersonalens tillträde efter stängning begränsas.

Kameraövervakningssystemet förbättras.

Utveckling av passerkorts­systemet.

Larmsystem blir mer avancerat.