Höjd skatt och fler hyresrätter i ny budget

Den rödgrönrosa majoriteten presenterar under onsdagen sin budget.
Den rödgrönrosa majoriteten presenterar under onsdagen sin budget.
En fördubbling av bostadsbyggandet i allmännyttan. Rätt till heltid för dagisbarn och mer plats för cyklar, gångtrafikanter och bussar.

Det är några av nyheterna i nästa års budget för Stockholms stad.

I dag presenterar den rödgrönrosa majoriteten sin budget för Stockholms stad. Och det är satsningar på skola bostäder och framkomlighet som är i fokus.

För att bekosta kalaset höjs skatten för stockholmarna med 22 öre per hundralapp.

– Vi höjer skatten med 22 öre och det ger oss förutsättningar att investera i bland annat skolan, säger finansborgarrådet Karin Wanngård (S).

När det gäller skolan vill politikerna öka personalantalet, både i förskolan och i skolan. En nyhet är också den rätt till heltid i förskolan som utlovas för alla barn.

– Oavsett vad föräldrarna gör, studerar eller är föräldralediga har barnen rätt till heltid i förskolan, säger Karin Wanngård.

När det gäller bostäder höjs årsmålet med 1 000 bostäder per år. Allmännyttan ska också fördubbla sin bostadsproduktion från 1 500 bostäder årligen 2016 till 3 000 år 2019. Man ska också jobba med större detaljplaner med ökade volymer.

Staden fortsätter också satsningen på 5 000 Stockholmshus, ett sätt att bygga billigare bostäder snabbt.

– I morgon kommer vi att markanvisa de första 80 stockholmshusen i Bandhagen, säger Ann-Margarethe Livh (V) bostads- och demokratiborgarråd.

En rad förbättringar för cyklister, gångtrafikanter och bussar planeras också på bilarnas bekostnad.

Som Mitt i tidigare har rapporterat planeras bland annat dubbdäcksförbud på två gator och en rad satsningar på cykelbanor och cykelinfrastruktur. Framkomlighetsarbetet för stombussarna forsätter också där bland annat parkeringsplatser flyttas för att bussarna ska få det lättare att komma fram.

Men budgeten möter hård kritik från oppositionen. Oppositionsborgarrådet Lotta Edholm (Fp) är inte nöjd med budgeten satsningar på barn och unga. Pengarna man skjuter till räcker knappt till mer än de årliga löneökningarna, enligt henne.

– Om jag vore finansborgarråd skull jag satsa på det som är en kommuns kärnverksamheter, förskola, skola, äldreomsorg och socialtjänst. Jag skulle inte satsa på råd, utskott, kommunala kokböcker, återvinningsstationer som också ska vara mötesplatser för medborgarna som man gör i den här budgeten. Jag tror inte att medborgarna vill ha det om det samtidigt innebär besparingar i kärnverksamheten.