Min lokala hjälte

Höjd skatt ska gå till barn och föreningar

Mindre förskolegrupper och sänkta hyror för förenings-livet. Det lovar Täbys Socialdemokrater i sin skuggbudget för 2014.

Villkoret är höjd skatt med 15 öre.

På måndag klubbas Täbys budget för nästa år. Skatte- intäkter på ungefär tre miljarder kronor ska fördelas till de olika verksamheterna i kommunen.

Ett av Täbyalliansens löften är oförändrad skatt för kommunens invånare. Men Socialdemokraterna vill annorlunda. I sin skuggbudget föreslår partiet höjd skatt med 15 öre, vilket innebär ökade intäkter på 27 miljoner kronor.

– Man ska inte ta ut mer skatt än nödvändigt, men med den här höjningen kan vi göra väldigt stora förbättringar, säger oppositionsrådet Conny Fogelström (S).

Tillskottet ska bland annat gå till minskade barngrupper i förskolan, halverade avgifter i musikskolan och sänkta hyror för föreningarna i kommunens hallar. I partiets budget finns även utökat stöd till kvinnojouren samt ytterligare ett seniorcenter.

För en lärare med 30 000 kronor i månadslön innebär skattehöjningen 44 kronor i månaden, enligt budgetförslaget. För ett kommunalråd motsvarar det ungefär en hundring.

Kommunstyrelsens ordförande Leif Gripestam (M) är inte imponerad av oppositionens idéer.

– Socialdemokraterna har alltid stort intresse av att göra av med andra människors pengar och i det här fallet genom en onödig skattehöjning, säger Leif Gripestam.

Han menar att det är osunt att kräva väljarna på mer pengar samtidigt som kommunen har ett överskott och klarar målen.

I Alliansens budget finns bland annat vägsatsningar. Både cykelbanor och det vanliga vägnätet ska få ny asfalt för sju miljoner.

På Enhagsslingan ska ett nytt vård- och omsorgsboende med 54 platser invigas.

Vidare planeras en konstgräsplan vid Skarpängsskolan, och för att värna kommunens nutidshistoria föreslås en ny bok om Täby. En sådan skrift finns redan i dag men den sträcker sig bara till 1990.

Leif Gripestam beskriver Täbys ekonomi som ”mycket robust”.

Fakta

Har den fjärde lägsta skatten i landet

Kommunalskatten i Täby är den fjärde lägsta i landet och ligger idag på 17, 63 kronor per intjänad hundralapp.

Tillsammans med landstingsskatten ger det en total skatt på 29,73 kronor för Täbyborna.

Medelskattesatsen för länet är 30,39 kronor och för hela landet 31,73 kronor.

Senast 2008 sänktes Täbys kommunalskatt med 40 öre.

Källor: Täby kommun

och SCB