ANNONS

Höjda avgifter för avfall nästa år kontroll av tobaks- och ölförsäljning skärps Få poliser i Tyresö under sommaren

Claes Ursing är kritisk till den låga polisbemanningen i Tyresö i sommar.arkivbild
Claes Ursing är kritisk till den låga polisbemanningen i Tyresö i sommar.arkivbild
Polisens förebyggande arbete kommer att ligga nere i sommar.

Det uppger två av Tyresös närpoliser.
ANNONS

Antalet poliser på närpolisstationen i Tyresö brukar vara lägre på sommaren, men i år är de färre än vanligt. I stort sett alla poliser som utreder brott har flyttats till stationen i Nacka.

– I princip har vi bara en polis i yttre tjänst och en civilanställd på plats. De poliser som normalt har yttre tjänst startar här, men försvinner ut på andra uppdrag, säger närpolisen och brottsförebyggaren Claes Stjernström.

Konsekvensen blir att det brottsförebyggande arbetet får ta paus.

Ledningen menar att man i semestertider måste samla de resurser som finns till ett ställe och lägga krutet där det behövs.

– Vi började jobba på det här viset redan förra sommaren och nu har vi tagit det ett steg vidare, säger Jan Evensson, polismästare i Nacka polismästar­distrikt.

Kommunanställda i distriktets tre kommuner, Nacka, Tyresö och Värmdö, har fått ett direktnummer till Nackapolisen, om det till exempel blir oroligt i något område. Inför skolstarten i augusti har polisledningen lovat fler patrullerande poliser. Och Jan Evensson försäkrar att Tyresöborna kommer att se polispatruller i sommar.

Men Claes Stjernström och Claes Ursing menar att det är otillräckligt.

– Det finns en allmän oförståelse för att förebyggande arbete är viktigt och man satsar bara på det som är akut, säger Claes Ursing.

Enligt Jan Evensson är sommarens polisschema bara början på en förändring man kommer att se mer av nästa år, då hela polisorganisationen går från 22 myndigheter till en gemensam.

ANNONS

TYRESÖ Nästa år höjs avgifterna för avfallshanteringen med mellan 5 och 20 procent. I flerbostadshus med gemensamt kärl men utan insamling av matavfall höjs avgiften från 915 kronor per lägenhet till 1 023 kronor. För dem som har insamling av matavfall blir grundavgiften lägre, 890 kronor per år.

För hushåll med så kallad behovshämtning i 190-literskärl men utan matavfallsabonnemang blir den totala avgiften 2 666 kronor nästa år för tömning varannan vecka. För hushåll med matavfalls­abonnemang blir grundavgiften lägre, 1 204 kronor per år.

TYRESÖ Kommunen måste bli bättre på att kontrollera att de som säljer tobak eller folköl följer lagen, enligt en rapport från länsstyrelsen.

Under 2013 gjordes bara tre tillsynsbesök, trots att det finns 28 handlare som säljer tobak och 16 handlare som säljer öl. Enligt kommunens alkoholhandläggare beror den bristfälliga kontrollen på tidsbrist.

Nu har kommunen lovat att prioritera kontrollen av tobaks- och folkölsförsäljning under 2014.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Tyresö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.