Höjda hyror efter renovering

Husby är ett av områdena där bostadsbolaget D.Carnegie & Co har fastigheter.
Husby är ett av områdena där bostadsbolaget D.Carnegie & Co har fastigheter.
Bostadsbolaget D.Carnegie & Co kritiseras för drastiska hyreshöjningar efter renoveringar.
- Enligt en uppgift vi fått från hyresgäster kan månadshyran för en trea höjas med över 50 procent efter en renovering, vilket är hutlöst, säger Arne Johansson, Norra Järva Stadsdelsråd.

Bostadsbolaget D.Carnegie & Co äger drygt 3000 lägenheter i Järva, varav drygt 1500 av dem finns i Husby.

Bostadsbolaget håller på med ett omfattande renoveringsarbete av husen i miljonprogramsområdena och renoverar lägenhet för lägenhet när någon flyttar ut.

Lägenheterna totalrenoveras och efter det höjs hyran med mellan 30 och 40 procent, enligt Björn Sundberg, kommunikationschef på D.Carnegie & Co.

Men enligt hyresgäster som Arne Johansson, aktiv inom Norra Järva Stadsdelsråd har pratat med höjs hyran med mer än så i vissa fall.

– Jag har pratat med hyresgäster som har flyttat i in lägenheter i nyrenoverat skick som fick hyran höjd från drygt 6000 kronor i månaden till 8800 kronor. En hyresgäst berättade att han hans trea som kostade 6300 kronor i månaden drygt skulle få en hyra på 9670 kronor efter renovering. Stämmer det så är det förskräckligt, säger Arne Johansson.

Han säger att problemet är att de lägenheter som inte renoveras förslummas, eftersom de är i så dåligt skick, och att det är hyresvärdens plikt att underhålla standarden, utan att det ska kosta hyresgästen något.

– Vi har haft möten med hyresgäster som har berättat förskräckliga historier om hur förfallet det är i vissa lägenheter i och trapphus, då Carnegie har låtit bli att underhålla beståndet, säger Arne Johansson.

På onsdag nästa vecka, den 5 oktober, har Norra Järva Stadsdelsråd ett möte där de diskuterar bokrisen tillsammans med Marie Linder, ordförande för Hyresgästföreningen i Sverige.

Förutom bostadsbrist och trångboddhet tar de upp bostadsbolaget D.Carnegie & Co:s hyreshöjningar efter renoveringar.

– Många hyresgäster oroar sig för hur de ska ha råd med de dramatiska hyreshöjningarna, säger Arne Johansson.

Jonas Hagström, regionchef för D.Carnegie & Co, säger att han inte känner igen sig i kritiken som riktas från Norra Järva Stadsdelsråd.

– Vi vill utveckla området och har nära kontakt med våra hyresgäster. Det är upp till hyresgästen att bestämma om man vill ha renoverat, annars får man bo kvar i lägenheten som den är och betala den vanliga hyran. Går ett kylskåp sönder eller om tapeterna behöver bytas ut gör vi det kostnadsfritt som en del av underhållet, säger han.

Enligt Jonas Hagström går 80-90 procent av de nyrenoverade lägenheterna till redan boende hyresgäster som vill byta upp sig.

– Att hyran höjs beror på att lägenheterna får en helt annan standard än originalstandarden som är från 70-talet, säger han.

– Vi renoverar även fasaderna just nu i Järva och tittar även på hur vi kan förbättra grönområdena kring husen, säger han.

Norra Järva Stadsdelsråd ska dra igång en namninsamling mot de höga hyreshöjningarna.

– Vi kräver renoveringar som inte ger så drastiska hyreshöjningar och att underhållet görs omedelbart där det behövs utan hyreshöjningar, säger Arne Johansson.

Mötet hålls på onsdag den 5 oktober i Husby träff klockan 18.  Arrangörer är Norra Järva Stadsdelsråd i samarbete med Hyresgästföreningens Järvastyrelse.