ANNONS

Höjda hyror hot mot föreningar

Lokalhyrorna ska höjas. Men föreningslivet protesterar. Risk finns att verksamheter får läggas ner, menar föreningsrådets ordförande.
ANNONS

– Vi protesterar mot att det är så kraftiga höjningar. Med en höjning med det dubbla är skräckscenariot att flera verksamheter tvingas lägga ner, säger föreningsrådets ordförande Anita Jonsson.

Tyresö kommun har tagit fram förslaget om att höja föreningslokalernas hyror. Hittills har föreningar betalat 37 procent av den faktiska kostnaden för lokalerna, nu är förslaget en hyra på 66 procent. Anita Jonsson menar att det är främst idrottsföreningarna som drabbas.

– Förslaget berör idrottshallarna i första hand, och jag misstänker att alla föreningar inom handboll, innebandy, basket och gymnastik kommer att få svårt att överleva.

Hyrorna också hårt mot pensionärsföreningarna PRO och SPF.

– Det är vansinniga höjningar som kommunen föreslår. Alla föreningar har redan beslutat om budgeten för 2012, och dessutom fastställt medlemsavgifter, så avgifterna är rena rama kallduschen för oss, säger Sune Linder, vice ordförande i PRO Tyresö.

Han tycker att deras lokaler i ställer skulle vara nolltaxerade.

Britt-Marie Lundberg Björk är chef för utvecklingsförvaltningen i Tyresö.

– Hyrorna har stått stilla i flera år, därför tittar vi nu över vad som är rimligt. För barn- och ungdomsverksamhet för de som är under 20 år är verksamheterna fortfarande gratis.

Såväl Sune Linder som Anita Jonsson hade önskat att kommunen i stället höjde lite i taget.

ANNONS

– Tyresö har en omfattande föreningsverksamhet som borde uppmuntras i stället för att man inför högre avgifter, säger Anita Jonsson.

Fakta

Höga hyror

Avgifterna innebär följande ökade avgifter:

Tyresö IF får cirka 32 000 kronor i ökade avgifter, Tyresö HF cirka 37 000 kronor och Tyresö/Trollbäckens innebandyklubb cirka 55 000 kronor.

Detta är hyreshöjningar på mellan 40 och 93 procent.

Källa: Föreningsrådet