ANNONS

Buffert och insamling räddar ryttarföreningen

Foderpriserna har fördubblats för Upplands-Bro Ryttarsällskap.
Foderpriserna har fördubblats för Upplands-Bro Ryttarsällskap.
Bristen på foder efter sommarens torka har gjort att priserna stuckit i väg. Hos Upplands-bro Ryttarförening har en insamling och pausade investeringar gjort att man slipper höja ridskoleavgifterna i vår.
ANNONS

Sommarens torka har lett till en stor brist på foder både hos lantbrukare och ridskolor.

I alla 19 ridsportdistrikt i landet utom två har ridskolor nu behövt höja priserna för eleverna, för att klara de ökade kostaderna för foder, det visar en rundringning som Svt gjort.

På Hallsta ridklubb utanför Hallstahammar har de behövt höja lektionspriserna med mellan ungefär 500 och 1 000 kronor per termin och elev på grund av ökade foderpriser, skriver Svt.

Riktigt så illa ser det inte ut hos Upplands-Bros Ryttarförening. Här har sommarens insamling där frivilliga swishade pengar till ridskolan hjälpt.

– Vi fick in omkring 35000 kronor. Plus att vi pausat en del tänkta investeringar. Vi har även under flera års tid sett över vår ekonomi och hållit noga i utgifterna för att inte bli så sårbara, berättar Agneta Dahllöf, ridskolechef.

Hon berättar att foderpriserna i princip har fördubblats och att det har varit svårt att få tag även i halm för hästarna att stå på.

ANNONS

– Vi har valt att inte höja ridskoleavgiften än, men vi kan inte säga vad som kommer att hända till hösten. Det är också mycket möjligt att det blir brist på spån eftersom det är sådan halmbrist nu och många ersätter det med spån, säger Agneta Dahllöf, ridskolechef.

Vad händer om nästa sommar blir lika varm och torr som i fjol?

– Det blir inte roligt. Men det är nog ännu värre för lantbrukarna. Vi står inte på ruinens brant, men behöver ha bra koll på vår ekonomi och ha ett reservlager.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands-Bro direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.