ANNONS

Dousa (M) höjer kraven på socialbidragstagare

Benjamin Dousa i Akalla by
Benjamin Dousa trivs i Akalla by, där hans mamma driver kafé.
Den nya grönblå majoriteten i Rinkeby-Kista höjer kraven på de som får försörjningsstöd under 2019. Så tror stadsdelens nya politiska boss, Benjamin Dousa (M), att fler ska få jobb.
– Man kommer förväntas gå praktik för att överhuvudtaget få socialbidrag, säger han.
ANNONS
Fakta

Uppvuxen i Kista

Namn: Benjamin Dousa

Ålder: 26 år

Bor: Kista gård

Bakgrund: Född i Husby, uppvuxen i Kista. Utbildad på Handelshögskolan. Har jobbat som makroanalytiker på SEB. Aktiv i politiken, sedan 2007

Familj: sambo med Helena Walentowicz som jobbar för moderaterna i Stadshuset.

Smultronställen på Järvafältet: Akalla by, Igelbäckens joggingspår,

Den 31 januari kommer stadsdelsnämnden besluta om den budget och verksamhetsplan för 2019. Politikerna i den nya grönblå majoriteten gör andra prioriteringar än sina socialdemokratiska företrädare. Bland annat kommer hårda besked till de som får försörjningsstöd, framförallt för nyanlända.

– Man kommer nu förväntas lära sig svenska i större utsträckning och man kommer förväntas gå praktik för att överhuvudtaget få socialbidrag, säger Benjamin Dousa (M).

”Att ställa krav är att bry sig”

Han menar att de aktivitetskrav som nu införs det kommer leda till att fler får jobb.

– Om man kommer till Sverige då ska man också anstränga sig och göra rätt för sig. Många som kommer till Sverige börjar i socialbidrag, och då tycker jag att man kan koppla det närmare arbetsmarknaden, genom att se till att man förväntas lära sig svenska och göra sig anställningsbar för att få socialbidrag.

Du nämner ingenting om sociala insatser efter krig och flykt. Tror du inte att nyanlända behöver en period som inte är kravfylld?

– Jag tror på kombinationen. Att ställa krav är att bry sig. Jag tror att ett av grundskälen till varför den svenska integration inte har fungerat är att man inte har vågat ha förväntningar och ställa krav. Men vi har också samhällsvägledning för nyanlända familjer, en frivillig utbildning om hur det svenska föräldraskapet fungerar.

Storsatsar på trygghet

Andra jobbsatsningar som de grönblå gör är att öppna fler av stadsdelens lokaler för studier, att ge unga utbildning i att skriva CV samband med feriejobb och starta-eget-föreläsningar. Nämnden fortsätter också den redan framgångsrika satsningen på att få in barn i förskola och öppna förskolan, för att man sett att det leder till att de får jobb i framtiden. 

Enligt Dousa (M) görs nu också ”de största satsningarna på trygghet i stadsdelens historia”. Det genom att höja målet för hur invånarna upplever tryggheten i Rinkeby och Kista i trygghetsundersökningar. 

– Den nya grönblå majoriteten tycker att det är viktigt att signalera att vi vill uppåt. Sedan kommer vi nog inte klara de målen det första året. Men det är en viktig signal att här ska man inte känna sig mer otrygg än man känner sig inne i stan.

 

Benjamin Dousa i Akalla by

Benjamin Dousa i Akalla by.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.