ANNONS

Här höjer tjejerna sin självkänsla

Mellan kl 15 och 16 är det tjejträff med 11–15-åringar som pratar om självkänsla, själcvörtroende, mobbning, drömmar, mål med mera på Engelska Skolan. Störtst fokus ligger på självkänsla. Iva Tatic, 10 år vit tröja med hjärtan, Emilia Misiurska och Vera Ciepielewska
Självkänsla är jätteviktigt, tycker Iva Tatic, Emilia Misiurska och Vera Ciepielewska.
Trycket är hårt på unga tjejer och det är inte lätt att vara sig själv.
I november möts de i Engelska skolan i Sätra för att stärka sig själva och varandra.
Mitt i var med vid första träffen.
ANNONS

Det är knäpptyst i skolsalen, sånär som på raspet från blyertspennorna. Cirka femton tjejer sitter i bänkarna. De skriver alla på ett brev – till sig själva. Ett brev som handlar om hur de mår och om hur de ser på sig själva och sin situation. Hur är det när de mår bra – och vad kan de göra för att det ska bli så?

När de har skrivit klart lämnar de in brevet till Johannes Haddad. Han lägger dem i kuvert, som han tejpar igen.

I förgrunden fr v: Iva Tatic, Wilhelmina Wongfan I bakgrunden fr v: Emilia Misiurska och Medina Avdic. De skriver brev till sig själva på kursen om självkänsla i Engelska skolan i Sätra.

Iva Tatic, Wilhelmina Wongfan Glavå, Emilia Misiurska och Medina Avdic skriver brev till sig själva.  Foto: Märta Lefvert

– Den sista dagen på kursen får ni tillbaka breven. Då kan ni läsa om hur ni kände i dag och om någonting har ändrats. Jag tror att ni kommer att ha lärt er mycket, säger han.

15-åriga mentorer

Kursen som Johannes Haddad ger riktar sig till tjejer och handlar framför allt om självkänsla. Under fyra tisdagseftermiddagar i november träffar han tolv 11-åringar och tre 15-åringar, i en sal i Engelska skolan i Sätra. Tanken är att de äldre tjejerna ska vara samtalsledare och mentorer för de yngre.

15-åriga Vera Ciepielewska är en av dem.

– Jag har själv inte så bra självkänsla, men jobbar på att få upp den. Jag försöker tänka på allt som är positivt med mig själv och acceptera mig som jag är och ser ut. Det är därför jag vill vara med. Jag vill hjälpa dem som är yngre och tror att jag själv kommer att få ut mycket också, säger hon och dricker lite av saften alla får när de har skrivit klart breven.

Vera Ciepielewska, kurs om självkänsla i Engelska skolan i Sätra.

Vera Ciepielewska vill gärna hjälpa till att lyfta yngre tjejer.  Foto: Märta Lefvert

ANNONS

Kursarrangör är schackklubben SK127 Skärholmen, där Johannes Haddad är ordförande. Han har ofta funderat på varför så många tjejer slutar spela schack i tonåren, medan pojkarna fortsätter. En orsak kan vara den grabbighet som ibland frodas i schackklubbar, menar han. Så föddes idén till en kurs för flickor från stadsdelens skolor – om självkänsla, självförtroende, mobbning, drömmar och mål i livet.

”Törs inte säga något”

Nu är kursen alltså i gång, i samarbete med Skärholmens stadsdelsförvaltning. Störst fokus ligger på självkänsla. Det är jättebra, tycker 11-åriga Wilhelmina Wongfan Glavå.

– Jag har inte den bästa självkänslan. I klassrummet vet jag ofta svaren men törs ändå inte säga något. Jag tänker att det här kanske kan hjälpa mig, säger hon.

Vid första kurstillfället delar tjejerna in sig i grupper och diskuterar vad självkänsla är och om det är lätt eller svårt att vara sig själv.

Mellan kl 15 och 16 är det tjejträff med 11–15-åringar som pratar om självkänsla med mera på Engelska Skolan. Störtst fokus ligger på självkänsla. Iva Tatic, Emilia Misiurska, Vera Ciepielewska och Siri Agild Sabelström mumsar popcorn. Lärare är Johannes Haddad. Iva Tatic, 10 år vit tröja med hjärtan. Rosalia Sandoval, 11 år grå katter. Wilhelmina Wongfan, 11år vit stickad tröja. Foto: Anna Z Ek

Första dagen serveras både popcorna, kokosbullar och kex. Iva Tatic, Emilia Misiurska, Vera Ciepielewska och Siri Agild Sabelström hugger in. sFoto: Anna Z Ek

– Självkänsla är att vara nöjd med sig själv och tro på sig själv. Om man har dålig självkänsla tycker man inte om hur man ser ut och känner sig inte trygg i sig själv, resonerar 11-åriga Siri Agild Sabelström och får medhåll av kamraterna.

– Om man försöker vara cool och vara som de populäraste, då är man inte sig själv, säger Vera Ciepielewska.

Engagemanget är högt bland tjejerna och kurstimmen tar fort slut. Tre träffar återstår. Vid den sista ska de göra en presentation om vad de kommit fram till. Då får de också ett presentkort. Och kanske det bästa: De får tillbaka brevet och kan reflektera över vad de skrev och om något ändrats.

Mellan kl 15 och 16 är det tjejträff med 11–15-åringar som pratar om självkänsla, själcvörtroende, mobbning, drömmar, mål med mera på Engelska Skolan. Störtst fokus ligger på självkänsla. Här poppas popcorn: Iva Tatic, 10 år vit tröja med hjärtan. Rosalia Sandoval, 11 år grå katter. Wilhelmina Wongfan, 11å vit stickad tröja.

 Iva Tatic, Rosalia Sandoval och Wilhelmina Wongfan Glavå hjälper till att poppa popcorn innan kursen börjar.  Foto: Anna Z EK

Mellan kl 15 och 16 är det tjejträff med 11–15-åringar som pratar om självkänsla, själcvörtroende, mobbning, drömmar, mål med mera på Engelska Skolan. Störtst fokus ligger på självkänsla. Lärare är Johannes Haddad. Iva Tatic, 10 år vit tröja med hjärtan. Rosalia Sandoval, 11 år grå katter. Wilhelmina Wongfan, 11å vit stickad tröja. Foto: Anna Z Ek

Iva Tatic, och Rosalia Sandoval är båda schacktjejer. Men här är det inte schack de diskuterar – utan självkänsla. Foto: Anna Z Ek

Vera Ciepielewska och Siri Agild Sabelström skriver brev till sig själva. De blir ganska långa. Kurs om självkänsla i Engelska skolan i Sätra.

Vera Ciepielewskas och Siri Agild Sabelströms brev till sig själva blir långa.  Foto: Märta Lefvert

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Skärholmen Vårberg Bredäng direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.