Hökarängen fick en historisk skylt

I lördags invigdes en historisk skylt i Hökarängens centrum. Skylten är av blå emalj och informerar om att centrumet är Sveriges första gågata.

Samfundet S:t Erik har i tjugo års tid satt upp skyltar på kulturhistoriskt intressanta byggnader och broar i Stockholm. Men det har varit stor dominans för innerstaden. Faktum är att det tog 19 år innan den första skylten kom upp utanför tullarna.

Den som invigdes i Hökarängen i lördags är totalt nummer 100 i ordningen – men bara den femte i ytterstaden och den tredje i söderort.

– Höghuset i Björkhagens centrum och Årsta torg har fått skyltar tidigare, ­säger Susanna Detthoff vid Samfundet S:t Erik.

Skylten i Hökarängen är av blå emalj, 20 gånger 20 centimeter i storlek, med vit text. Den sitter nu på fasaden vid apoteket och informerar om att centrumet är Sveriges första gågata.

– Det är ju ganska unikt. Det var ett helt nytt sätt att bygga och att se på shopping och stadsbyggnad, förklarar Susanna Detthoff.

Hökarängens centrum ritades av arkitekten David Helldén och invigdes 1952. Det kom att stå som förebild för Helldéns senare och mer kända arbete med Hötorgscity och Sergels torg.

Enligt ett pressmeddelande från Samfundet S:t Erik kommer fler historiska skyltar att hamna i ytterstaden framöver.

Det var ett helt nytt sätt att bygga och att se på shopping.

Sveriges första gågata – något att skylta med.