Hökarängens skola fick kinesiskt besök

Årets upplaga av basketturneringen Lampe challenge lockade inte bara hundratals elever. Även en delegation med högt uppsatta representanter från den kinesiska provinsen Gansu besökte Hökarängsskolan.

I helgen var det åttonde gången som basketturneringen Lampe challenge arrangerades av Stockholmspolisen basket i samarbete med Hökarängsskolan.

Tidigare år har tävlingen inriktat sig på länderna kring Östersjön men i år deltog även ryska och kinesiska lag.

Intresset från Kina har dessutom varit så stort att landet bestämde sig för att skicka med en delegation, för att studera det svenska skolsystemet.

– Det är en jättestor och rolig upplevelse att de kommer hit från andra sidan jordklotet, att det här lyckades, säger biträdande rektor Charlotta Lindqvist.

Skolan har arbetat i flera månader med att bygga upp kontakter med de kinesiska gästerna som kommer från Gansu, en provins i nordvästra Kina med 23 miljoner invånare.

Delegationen bestod av chefen för utbildningsförvaltningen och avdelningschefen för idrott inom samma förvaltning, samt rektorer.

Under veckan passade de bland annat på att träffa direktören för utbildningsförvaltningen i Stockholms stad, Thomas Persson, och utföra ärenden på den kinesiska ambassaden.

Även de kinesiska ungdomarna hade ett fullspäckat schema. Exempelvis deltog de på lektioner tillsammans med eleverna på Hökarängsskolan och gick stadsvandringar i Gamla stan och på Skansen, där de svenska ungdomarna fungerade som guider.

– Det är härligt med möten med elever från andra länder, säger Charlotta Lindqvist.

Nu vill Hökarängsskolan att samarbetet med de kinesiska eleverna ska utvecklas i framtiden.

– Vi kommer att hålla kontakten med skolan och hoppas på att kunna fördjupa samarbetet, säger Charlotta Lindqvist.

Sammanlagt deltog 850 elever i högskoleålder från sex olika länder i basketturneringen.