Min lokala hjälte

Hökis + Azerbajdzjan = sant

”Här känner jag mig hemma. Det är lugnt, stilla och känns kreativt”, säger Keith Almgren, som gärna går till kaféet Amanda.
”Här känner jag mig hemma. Det är lugnt, stilla och känns kreativt”, säger Keith Almgren, som gärna går till kaféet Amanda.
Visst hoppas Hökarängs-bon Keith Almgren på svensk framgång i Eurovision Contest. Men han håller också tummarna för Azerbajdzjan.

Hans musikförlag Sweden Songs är medskapare till den romantiska ballad som Farid Mammadov sjunger.

En av Sveriges flitigaste låtskrivare bor i Hökarängen. Keith Almgren har 1 400 låtar registrerade hos Stim (den upphovsrättsliga intresseorganisationen för musikskapare och deras förläggare).

Det är med viss stolthet han berättar detta, över en kopp te i favoritkaféet Amanda i Hökarängens centrum.

– Det gör att jag ligger på Stims topp 5-lista med låtar som jag skrivit texten eller musiken till, eller båda delarna. Det är roligt, säger han och skiner upp.

Numera är Keith Almgren framför allt musikförläggare – och som sådan glädjer han sig just nu över en fin framgång för sitt musikförlag Sweden Songs. Vid Eurovison Contest i Malmö sjunger nämligen Farid Mammadov från Azerbajdzjan den smäktande, och framgångstippade, balladen ”Hold me”. Texten är skriven av John Ballard och Ralph Charlie Al Fahel, knutna till Sweden Songs.

– Det betyder jättemycket att jag har rättigheterna till texten. Programmet sänds till 100 miljoner tittare i 40 länder, så det blir pengar, konstaterar Keith Almgren.

Det var den grekiske kompositören Dimitrios Kontopoulos som kontaktade Keith Almgren för att få texter till tre olika låtar. De presenterade sedan alla tre för produktionsbolaget i Azerbajdzjan som valde en av dem, ”Hold me”. Rätt val, kan man slå fast. Farid Mammadov segrade i finalen efter ett system med deltävlingar som liknar det i Sverige. Men skillnader finns, betonar Keith Almgren.

– I Azerbajdzjan är musiken mycket mer i centrum än i Sverige. Här har tv-showen blivit allt viktigare. Jag, som har jobbat mycket med Melodifestivalen i många år, tycker att det är tråkigt.

Det är en riktig branschräv som Lokaltidningen Mitt i har stämt träff med. Sin Melodifestival­debut gjorde han redan 1986, som textförfattare till ”ABC”, framförd av Anna Book, och ”Jag hade en dröm” med Baden Baden. På den tiden brann hans kreativa ådra starkt, berättar han.

– Det gick hur lätt som helst att skriva låtar och jag anpassade mig lätt till branschens önskemål. Privat lyssnar jag på Springsteen, Lundell och Winnerbäck – den typen av musik – men jag måste ju tjäna mitt levebröd och tyckte dessutom att det var roligt.

Men efter hand gick låtskrivandet trögare. Samtidigt upptäckte han att han var en duktig förläggare. Sakta gled han över i den rollen, först på det egna förlaget KA musikproduktion och 1998–2002 på Scandinavian Songs, där han bland annat var förläggare åt Charlotte Perrellis ”Tusen och en natt” som segrade i Eurovision Contest 1999. Sedan 2002 driver han Sweden Songs – och nu har framgången med ”Hold me” givit honom blodad tand på Europa.

– Jag och mina låtskrivare är jättenöjda. Vi har sagt att nu jävlar ska vi skicka låtar till fler länder som har melodifestivaler!

Programmet sänds till 100 miljoner tittare i 40 länder, så det betyder pengar.Keith Almgren

Fakta

Driver musikförlaget Sweden Songs

Namn: Keith Almgren.

Ålder: 55 år.

Bor: I Hökarängen, sedan tio år.

Familj: 21-årig dotter.

Yrke: Musikförläggare. Driver musikförlaget Sweden Songs.

Aktuell: Texten till Azerbajdzjans framgångstippade bidrag vid Eurovison Song Contest har skrivits av John Ballard & Ralph Charlie Al Fahel, för Keiths Almgrens musikförlag. Sjunger gör Farid Mammadov. Kompositör är Dimitrios Kontopoulos.