”Jag höll på att bli överkörd av bussen”

För att undvika olyckor vill Ella och Matilda ha trafikljus i korsningen.
För att undvika olyckor vill Ella och Matilda ha trafikljus i korsningen.
– Jag höll på att bli överkörd av bussen här, säger Ella Blomkvist.
– Jag höll på att bli överkörd av bussen här, säger Ella Blomkvist.
Bilar som inte hinner stanna för gående och bussar som kör på fel sida av gatan. Det är en del av vardagen för Ella och Matilda när de går till skolan och ska korsa Ljusnevägen och Byälvsvägen.
Nu har de vänt sig till trafikkontoret med förslag på förbättringar.

Ella Blomkvist, 9 år, och Matilda Andersson, 13 år, bor grannar på Ljusnevägen i Bagarmossen. Varje dag på väg till och från skolan passar de t-korsningen Ljusnevägen och Byälvsvägen. Där går de även när de ska till centrum och handla eller gå på fritidsaktiviteter.

– Vi tycker att bilarna kör alldeles för fort här. Och att det är en väldigt svår korsning för barn, för bilarna kommer från alla håll samtidigt, säger Matilda Andersson.

Varken hon eller Ella Blomkvist vet åt vilket håll de ska titta. Eller om de ska gå eller vänta in bilar och bussar när de ska korsa gatorna.

– Jag höll på att bli överkörd av bussen. Fast jag vinkade till föraren som nickade tillbaka. Men när jag började gå så gasade föraren. Så jag blev jätterädd och fick hoppa upp på trottoaren för att inte bli överkörd , säger Ella Blomkvist.

Och det är inte första gången.

– För mig har det hänt flera gånger att jag har trott att bilar har stannat och väntat på mig, men att de börjar köra när jag ska gå över, säger hon.

Båda två tycker att problemen med korsningen många.

Dels så skymmer de bilar, som står parkerade efter övergångsstället på Ljusnevägen, sikten för de bilar och bussar som kommer körande mot Byälsvägen, om ett barn ska passera.

Dels är det trångt.

– Bussen kör ibland på fel sida av gatan här, eftersom den inte kommer fram på grund av alla parkerade bilar, säger Matilda Andersson.

Och de har sett många bilar köra betydligt fortare än hastighetsbegränsningen som är 30 kilometer i timmen.

Nu har de skrivit ett brev till trafikkontoret där de föreslår flera åtgärder för att förbättra trafiksäkerheten i området.

– Vi vill ha ett trafikljus här. För då är det självklart när man ska gå eller när bilarna ska köra, säger Matilda Andersson.

Det vill också att det ska sättas upp en skylt i korsningen som visar att hastighetsbegränsningen är 30 kilometer i timmen för att påminna dem som missat det. Och att gränsen för hur nära man får parkera efter övergångsstället ska flyttas fram så att sikten vid övergångsstället blir bättre.

Och de verkar ha ett stort stöd bland andra barn som bor på gatan.

– Det bor barn i varje hus här. Vi gick runt och frågade alla i kvarteret. Och alla tyckte att det borde vara trafikljus här, säger Ella Blomkvist.