Hölls fånge och rånades i sitt hem

Dagen före julafton attackerades en ung man från Sollentuna i trappuppgången där han bodde.

Rånarna satte en påse på hans huvud och tvingade av honom hans värdesaker.

Den unge mannen, som ursprungligen kommer från Sollentuna, var dagen före julafton 2012 på väg hem till sin lägenhet i söderort.

När han kommit in i sin port trängde sig några män in och grep tag i honom. De tvingade ner honom på golvet och när han försökte göra motstånd fick han två knytnävslag i huvudet.

Rånarna tvingade till sig mobil, klocka, bankomatkort och pinkod. Därefter tog de hans nycklar och låste upp dörren till lägenheten. Rånarna trädde en påse över hans huvud och drog in honom i lägenheten.

När mannens inneboende hörde oväsen och ropade gav sig rånarna av.

Nu döms tre män av Södertörns tingsrätt för rånet.

Men mannen från Sollentuna var inte den första, eller den sista, som rånades på liknande sätt, enligt tingsrättens dom.

Nyligen dömdes flera unga män, från samma umgängeskrets, för olika brott i samband med överfallen – bland annat rån, försök till rån, olaga frihetsberövande och övergrepp i rättssak.

En numera 19-årig man från söderort fick längst straff, två års fängelse. Han dömdes för sju rån som begåtts under mindre än två månaders tid. De fyra andra männen dömdes för mellan två och fyra rån.

Vid varje tillfälle har rånarna varit ute efter bankomatkort och kod. Med ett undantag har de drabbade varit ensamma unga män.

– Rånen var väldigt lika varandra och brutala med överfallen, misshandeln och att offren har hållits fånge under uttagen och sedan hotats för att inte larma polisen, säger Peter Tapper, polisens förundersökningsledare och tillförordnad gruppchef på grova brottssektionen i söderort.

De dömda nekar till brott.

– Vi kommer att överklaga. Tingsrätten har gjort det lätt för sig, det finns ett stort utrymme för alternativa gärningsmän. Huvudbevisningen är mobiltelefonen som har knutits till min klient. En telefon kan lätt byta händer, säger Jonas Granfelt, advokat till den man som dömts för sju rån och nekar till alla.