ANNONS

Homofobiska vandaler i Rissne i natt – då anordnas Rissne Pride

Någon har bränt regnbågsbänken och klottat homofobiska budskap i Rissne centrum.

Motreaktioner lät inte vänta på sig. I morgon anordnas manifestationen Rissne Pride.
ANNONS

Det var på onsdagskvällen som Rissne centrum utsattes för skadegörelse. En parkbänk som målats i regnbågsfärger samma dag hade bränts. Det var klottrat på centrumbyggnadens väggar, bland annat orden ”Pride är inget för Rissne”.

Flera har reagerat starkt, och på Facebook rasar både Rissnebor och andra mot vandalerna: ”Skamligt”, och ”bedrövligt ur alla aspekter”.

Bänken är en del i ett konstprojekt för unga tjejer, och projektledaren Jennifer Jerez, menar att det ger en till dimension på händelsen.

– Attacken i natt är delvis en homofobisk attack, men det är också en attack mot tjejernas möjlighet att få uttrycka sig fritt, konstaterar hon.

Oppositionsråd Jesper Wiklund (V) tog på torsdagen initiativ till manifestationen Rissne Pride som äger rum imorgon fredag. Syftet är att på bred front samla motkrafter och manifestera allas lika värde.

– Det är så trist att det här sker när Sundbyberg ska vara en stad för alla. Inte minst i skuggan av det som hänt i Orlando, att då ha det dåliga omdömet att spraya klotter med homo- bi – och transfobiska budskap och sprida hat…

– I Sundbyberg har man jobbat mycket med hbtq-certifieringar som mött oväntat litet motstånd. Men det är uppenbart att hatbrott förekommer i hela landet, även i Sundbyberg, konstaterar han.

Samling för Rissne Pride är i Rissne centrum klockan 17 imorgon, fredag.

– Vi hoppas få ihop en bred samling. Det här är ingen höger/vänsterfråga, det handlar om grundläggande och mänskliga rättigheter. Det blir inga talare eller flygblad, säger Jesper Wiklund.

ANNONS

Mikael T Eriksson (M) pusslar i kalendern för att kunna närvara.

– Det är ett bra initiativ och Moderaterna kommer naturligtvis att vara där.

Vandalerna i Rissne är oacceptabla, säger han.

– Det är uppenbart att vi behöver ta tydligare ställning i de här frågorna.

På torsdagsförmiddagen togs beslut om att köpa in en ny regnbågsbänk, denna gång i metall.

– Det blir en symbol, en markering från staden om att det här inte okej. Det är också en signal att ni kan försöka sabba och motverka ett öppet samhälle, men ni kommer förlora den fajten. Vi är fler, har större övertygelse och mer resurser, säger Mikael T Eriksson.

Den brända regnbågsbänken i trä slipades på torsdagen om, och ska målas på nytt under fredagen.

Polisen om skadegörelsen

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sundbyberg direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.