Hon är Albys drottning Silvia

Det händer att folk har svårt att skilja på Marja-Leena Kallatsén och drottning Silvia. ”När något händer med kunga­familjen frågar de hur det är och tror att jag blir påverkad”.
Det händer att folk har svårt att skilja på Marja-Leena Kallatsén och drottning Silvia. ”När något händer med kunga­familjen frågar de hur det är och tror att jag blir påverkad”.
Det är en helt vanlig hyrestvåa i utkanten av Alby – med en högst ovanlig hyresgäst.

Här blir Marja-Leena Kallatsén till drottning Silvia.

– Man förvandlas faktiskt, säger hon.

Porten slås upp och Silvia tar emot. Men det är inte någon tjusig ekport till ett vackert slott, det är en högst ordinär ytterdörr till ett ganska grått hyreshus i Alby.

Marja-Leena Kallatsén står på linoleumgolvet inne i badrummet och slutför förvandlingen. Håret hålls på plats med nålar, läpparna blir illröda.

– Jag sminkar mig lite mer än vanligt och så klär jag mig i dräkt, med smycken och hatt. Det är som att gå in i en roll, jag blir en annan person, säger hon.

Redan när kungaparet förlovade sig 1976 fick hon höra att hon var lik Silvia.

2000 fick hon en statistroll i Roy Anderssons film ”Sånger från andra våningen” och sedan tog det fart. Nu har hon ett 20-tal uppdrag som Silvia om året, oftast tillsammans med ”kungen” Lars Anrén. De klipper band, håller tal och är hedersgäster.

– Förra vintern var vi på karnevalen på Gran Canaria och gjorde succé! Alla fotograferade och det gav verkligen en försmak på hur det är att vara kunglig.

Förvandlingen är klar, i hallen står nu drottning Silvia och ler pillemariskt. När hon förvränger den finska accenten till tysk blir det nästan otäckt likt originalet.

– Vi är ju invandrare båda två, så vi har en del gemensamt. Tänk om vi skulle byta liv, skrattar Marja-Leena.

I slutet av 1960-talet kom hon till Sverige. Hopp om jobb lockade familjen från den finska landsbygden. Marja-Leena drömde redan som liten flicka om ett liv på scenen.

– Jag brukade sitta på bastu- taket och tänka att en dag ska jag bli sångerska eller skådespelerska.

En dröm som åtminstone delvis blivit sann, tack vare jobbet som Silvia och sidoprojekt som statist och översättare av sånger.

I Alby har hon bott i 14 år nu.

– Jag trivs jättebra, här är lugnt och skönt. Jag är från landet och naturen betyder så mycket för mig.

Silvia visar upp sitt ”slott”, med prunkande krukväxter och prydnadssaker i porslin. På soffans knypplade överkast sitter en docka i cremefärgad klänning och svallande hår.

– Det är Estelle, säger Marja-­Leena och förklarar att även om hon inte är någon rojalist så gillar hon kungafamiljen.

Hon har aldrig träffat drottningen, men en gång var det riktigt nära. Under en fotografering vid Drottningholms slott körde plötsligt tre limousiner förbi. ­ I en av dem satt Silvia och de fick ögonkontakt.

– Att imitera Silvia har tagit mig till ställen som jag aldrig någonsin hade kommit till annars. Jag har fått vara med i tv och träffa kändisar. Mentalt blir jag bara yngre dag för dag.

Fakta

Född i Finland

Namn: Marja-Leena Kallatsén.

Ålder: 62 år.

Bor: Alby, Finland och Gran Canaria.

Familj: Två vuxna söner, fyra barnbarn.

Gör: Imiterar hon Silvia, är statist, skriver och översätter musik. Varje år spelar SR:s finska radio hennes Silvias julsång.

Favoritperson i kungahuset: Victoria. ”Hon har en personlighet som sticker ut”.