ANNONS

Hon twittrar mest av politikerna

Christine Hanefalk (M) är den Väsbypolitiker som är mest aktiv på Twitter.
Christine Hanefalk (M) är den Väsbypolitiker som är mest aktiv på Twitter.
Twitter är ett populärt och snabbt sätt att nå ut med information och åsikter. Ändå är bara en av fem ledamöter i Upplands Väsbys kommunfullmäktige aktiva på mikrobloggen, visar Lokaltidningen Mitt i:s granskning.
ANNONS

Totalt 21 av de 51 fullmäktigeledamöterna i Upplands Väsby har ett registrerat konto på mikrobloggen Twitter, visar Lokaltidningen Mitt i:s genomgång.

Men bara elva av dem har skrivit fler än en handfull inlägg och kan därför räknas som någorlunda aktiva. Det motsvarar 21,5 procent, ungefär en av fem.

I riksdagen är samma siffra omkring 75 procent, enligt en granskning som DN gjorde i januari.

Marie Grusell är lektor på Göteborgs universitet och har forskat om politikers användande av Twitter. Hon förvånas inte över siffrorna.

– Nej, det är inget som står ut. Jag är inte förvånad över att det är färre kommunpolitiker som twittrar än riksdagsledamöter. Det är några få som är aktiva och tar all glans, säger hon.

Den Väsbypolitiker som är mest aktiv på mikrobloggen är moderaten Christine Hanefalk, som skrivit över 8 000 tweets och har nästan 1 500 följare.

Hon tror att populariteten beror på en kombination av personlighet och att hon har jobbat med sociala medier under valrörelsen.

– Jag är väldigt intresserad av ny teknik och har haft Twitter länge. Det var en del av mitt jobb, men det är roligt också, säger hon.

Vad tycker du om Twitter som verktyg för att kommunicera?

ANNONS

– Det är lättare på riksnivå än lokalt där det är svårt att nå en kritisk massa. Det är ju ganska få personer som är aktiva där. Som kommunpolitiker kan man nog känna att det inte är det effektivaste sättet att nå ut till lokala medborgare.

En annan av de mest Twitter-aktiva i Väsbypolitiken är kristdemokraten Maria Fälth. Hon ser det som ett bra sätt att kommunicera med både väljare och meningsmotståndare.

– Formatet är roligt för att man måste skriva kort och kärnfullt. Man kan slänga i väg en snabb kommentar på telefonen och det är ett mer personligt tilltal, säger hon.

Hon brukar ibland twittra direktrapporter från fullmäktige, men responsen är inte den bästa.

– Det är en del som kommenterar och retweetar, men det är få som engagerar sig i fullmäktige. Det händer att jag diskuterar med kommunalrådet Mathias Bohman (S), men ibland kan jag känna mig lite ensam.

Även miljöpartisten Yasri Khan är en relativt aktiv twittrare.

– Det är ett bra medel om man vill uttrycka stöd eller kritik för något som är aktuellt, men du kan ju inte kontextualisera på samma sätt som på Facebook, säger han.

Yasri Khan tror också att åldersaspekten kan ha betydelse.

– Man måste komma ihåg att medelåldern är högre i lokalpolitiken. I min generation, som är födda på 80-talet, är sociala medier naturligt att använda.

Framförallt är det viktigaste för en kommunpolitiker att möta folk bortom tangentbordet, tror han.

– Det är jätteviktigt att vara ute och träffa folk på lokalt plan, i de sammanhang de befinner sig. Det ger en annan närhet, säger Yasri Khan.

Fakta

Följ oss!

Följ Lokaltidningen Mitt i Upplands Väsby på sociala medier:

Twitter: @mittivasby

Facebook: www.facebook.com/mittiupplandsvasby

Fakta

Så twittrar politikerna

De twittrar mest i Upplands Väsbys kommunfullmäktige:

1. Christine Hanefalk (M) – 8812 tweets, 1443 följare.

2. Maria Fälth (KD) – 3083 tweets, 732 följare.

3. Yasri Khan (MP) – 1407 tweets, 655 följare.

4. Mathias Bohman (S) – 1401 tweets, 325 följare.

5. Johan Magnusson (C) – 1307 tweets, 503 följare.

(Siffrorna gäller för slutet av november 2015).

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands Väsby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.