Hon är de fattigas jultomte

Kuverten med presentkort som ska skänkas till behövande väller in till Vanja Hiltunen. ”Jag vet att barn går till skolan utan att äta frukost.”
Kuverten med presentkort som ska skänkas till behövande väller in till Vanja Hiltunen. ”Jag vet att barn går till skolan utan att äta frukost.”
Det finns fortfarande människor i Sverige som inte har råd med julklappar till sina närmaste. Segersjöbon Vanja Hiltunen har därför startat en insamling på Facebook som blivit en succé.

– Många människor vill hjälpa, säger hon.

När Vanja Hiltunen i Segersjö drog i gång sitt insamlingsprojekt på Facebook trodde hon att hon skulle locka sina närmaste vänner att bidra med i bästa fall sammanlagt 3 000 kronor.

I onsdags i förra veckan hade drygt 70 personer skänkt runt 25 000 kronor i presentkort. Och bidragen fortsätter att strömma in.

– Det har gått långt över förväntan. Det visar att många människor vill hjälpa. Julutmaningen är öppen för alla, säger Vanja.

Det var i somras som Vanja fick idén.

– Jag såg på Facebook hur det pratades om shopping och om hur folk slängde ut tusentals kronor på saker som inte var livsnödvändiga, berättar hon. Då tänkte jag att om alla dessa bara skänkte 100 kronor var skulle det ju hjälpa många människor. Min nästa tanke var julen och jag vet att det finns familjer om inte har råd med julklappar.

Vanja tvekar inte enligt henne finns det många fattiga människor även i dagens Sverige.

– Jag har jobbat ideellt i många år och vet att behovet är stort, säger hon.

Vanja berättar att hon ärvt passionen att arbeta med välgörenhet från sin mor som var mycket engagerad.

– Jag har till och med åkt hem med matkassar till familjer som inte haft något att äta. Jag vet att barn går till skolan utan att äta frukost. Det finns absolut fattigdom i Sverige år 2013, säger hon.

Julutmaningen går till så att den som vill hjälpa köper ett presentkort för en valfri valör i en valfri butik och skickar det till Vanja.

I sitt upprop på Facebook föreslår Vanja butiker som säljer leksaker, mat och kläder. Själv har hon köpt ett biokort på 200 kronor.

– Jag minns hur mysigt det var att gå på bio i mellandagarna och vill att andra ska få chansen att uppleva det också, säger Vanja.

Julutmaningen håller på till den 10 december. Vanja kommer att dela upp presentkorten i lämpliga paket och köra ut dem till behövande familjer.

Tack vare sina tidigare insamlingar och det kontaktnät hon byggt upp genom åren känner hon till familjer som behöver hjälp.

– Jag välkomnar att folk ifrågasätter mina avsikter men många människor i och utanför Botkyrka vet sedan tidigare att jag är äkta och ärlig, säger Vanja.

Fakta

De tre vise männen var först med att ge presenter

Julklappen kallades förr i tiden för julgåva.

I norra Europa, Tyskland och Österrike öppnas julklapparna på julafton.

I många andra länder i världen öppnas julklapparna först på juldagen.

Traditionen tros komma av att Jesus fick presenter av de tre vise männen.

I Sverige var julgåvorna förr i tiden oftast hemmagjorda. Det var först efter andra världskriget som vanligt folk hade råd att handla julklappar.

Varje år utser Handelns utredningsinstitut Årets julklapp. I år förväntas råsaftcentrifugen bli årets storsäljare i den svenska julhandeln.

källor: wikipedia och handelns utredningsinstitut