Hon är doktor på Alfons Åberg

När Annika Gunnarsson inte skriver avhandling är hon sedan 2001 intendent på Moderna museet i Stockholm. Hemma i Vallentuna finns familjen, sonen Olle 12 och hunden Memphis.
När Annika Gunnarsson inte skriver avhandling är hon sedan 2001 intendent på Moderna museet i Stockholm. Hemma i Vallentuna finns familjen, sonen Olle 12 och hunden Memphis.
Annika Gunnarsson från Vallentuna föll inte alls för sagofiguren Alfons Åberg som barn.

Nu är hon doktor på bilderna av kulturfenoment Alfons som nyss fyllt 40 år.

En ful, festlig och fantastisk figur, så beskriver Annika Gunnarsson saboboksfiguren Alfons Åberg som hon nyligen skrivit en avhandling om.

Fyra år gammal var Annika Gunnarsson när Gunilla Bergströms första Alfonsbok kom ut 1972. Men då tilltalades hon inte av fyrkantiga Alfons i sina lufsiga tröjor. Beatrix Potters söta djur var mer hennes melodi.

– Men det finns något med saker man inte tycker om, man spar dem till ett annat tillfälle, säger hon.

Och som vuxen har Annika Gunnarsson tagit igen sin Alfonsfria barndom med råge.

Under 13 år har hon av och till arbetat med en avhandling om bilderna i Alfons Åberg. I januari låg avhandlingen ”Synligt/osynligt – receptionen av det visuella i bilderböckerna” om Alfons Åberg färdig. Nu i höst har uppmärksamheten kring avhandlingen kulminerat i samband med Alfons Åbergs 40-åriga födelsedag 20 oktober.

– Det här är mina 15 minuter i rampljuset säger hon.

Annika Gunnarsson menar att bilderna i Alfonsböckerna betyder mer för hur läsare uppfattar handling och budskap än var som kommit fram, framförallt i tidningsartiklar skrivna om böckerna.

– Ord och bild berättar var och en för sig. Men lika ofta leker de katt och råtta, säger hon.

I boken Alfons och Milla skaver till exempel bild och text rejält mot varandra. Här handlar det om könsroller och Alfons relation med vännen Milla. Bara texten beskriver könsrollerna på ett ganska traditionellt sätt. Men bilderna berättar en annan historia.

– När killarna syns i bild är det schablonmässigt tecknat i svartvitt. Men när Milla finns med är det färg och liv i bilderna. Dessutom är Milla högst upp på bilderna, säger Annika Gunnarsson,

När text och bild möts blir det en diskussion om kön och vad det betyder. Alfons är minsann inte den som leker med flickor om man med det ordet menar schablonbilden av en flicka, en sådan som fnittrar, fjäskar och fjantar sig.

Men i den beskrivningen får inte Milla, som ju också är flicka plats.

– Milla är ”bara Milla”. Det är inte könet på vännen som är intressant, säger Annika Gunnarsson.

I avhandlingen finns också berättelser om hur bilderna i Alfonsböckerna påverkats för att passa bättre in i tiden.

Som när Alfons pappa kommer med saft på kvällen när Alfons borstat tänderna. Glasets gula innehåll mitt på bilden och så småningom texten ”Saf” (saft) togs bort från en flasketikett.

Att skriva en avhandling är inte en dans på rosor. Det är kort om pengar och vanliga anställningsregler gäller inte. Under de två och ett halvt år som Annika skrivit effektivt har hon inte kunnat vabba med sonen Olle som är 12 år idag. Att vara sjuk själv har varit uteslutet.

– Jag har ju varit hemma, men jobbat. jag tror att det har fått Olle att se att man kan uppnå det man vill och brinner för om man jobbar för det, säger hon.

” Ord och bild berättar var och en för sig. Men lika ofta leker de katt och råtta. Annika Gunnarsson

Fakta

Så firas Alfons när han fyller 40

Jubileumsutställningen: Kolla Alfons Åberg – 40 år! visas på Stockholms stadsmuseum. Utställningen finns kvar till och med 6 januari 2013.

I fredags öppnade Alfons Åberg kulturhus i Göteborg. Ett aktivitetshus med figurer och miljöer från Alfonsböckerna.