ANNONS

Hon är första svenskan att nå toppen

Här har Carina Ahlqvist nått toppen av Mount Manaslu efter nära två veckors klättring.
Här har Carina Ahlqvist nått toppen av Mount Manaslu efter nära två veckors klättring.
Mer än 70 personer har dött i sitt försök att bestiga Mount Manaslu i Nepal. Värmdöbon Carina Alhqvist har, som första svenska kvinna, lyckats ta sig ända till toppen.
– Bland bergen känner jag mig hemma, säger hon.
ANNONS

I huset på Fågelbro nära Strömma har Carina Ahlqvist bara spenderat några månader det här året. Hennes riktiga hem är bland bergen.
– Jag var 19 år när jag besteg mitt första berg. Då blev jag helt tagen och sedan dess har berg alltid varit min hemmamiljö, säger Carina Ahlqvist.

30 september blev hon den första svenska kvinnan att bestiga Mount Manaslu i Nepal. Drygt två veckor tog det att nå toppen på världens åttonde högsta berg med sina 8 163 meter. Väl däruppe uttryckte hon sitt budskap till världen genom att spela in en kort film.
– I vanliga fall brukar man gråta någon tår och ha sig, men nu stod jag på toppen och spelade in film. Budskapet är att vi måste ha respekt för jorden och behandla den som vårt hem, säger hon.

Just klimatet är något som alltid får ta plats i Värmdöbons klättringar. De senaste åren har Carina Ahlqvist samlat in snöprover på sin väg upp mot toppen som hon senare skickat in till amerikanska Nasa. Den här gången plockade hon skräp tillsammans med två kvinnliga bärare.
– Det blev mer än 100 kilo skräp, plastflaskor bland annat, som människor slänger uppe i bergen, säger hon.

”Många män tror inte att man är stark nog att klara det”

Mount Manaslu har bestigts mer än 900 gånger och skördat fler än 70 dödsoffer*. Att komma upp för berget är svårt och inte ens hälften av de som tar sig an utmaningen lyckas. Cirka 20 procent av klättrarna är kvinnor.
– Det är få kvinnor i branschen kan man säga. Och bara en handfull bestiger berg över 8000 meter. Så det är en ganska tuff stämning och många män tror inte att man är stark nog att klara det. Det brukar jag försöka vända till min fördel. Jag låter alla tro det och sedan bestiger jag berget, säger Carina Ahlqvist.

*Statistiken gäller fram till 2015.

Fakta

Föreläser om att nå drömmar

Namn: Carina Ahlqvist
Ålder: 49
Familj: En fantastisk son på 23 år
Bor: Fågelbro, Värmdö
Gör: Bestiger berg och samlar snöprover. Håller även föreläsningar om klimat och hur man uppfyller sina drömmar