Hon är skogens djur på spåren

Annika Norin visar Emma Lager och hennes klasskamrater från Tullingebergsskolan spåret av en räv som travat över ängen.
Annika Norin visar Emma Lager och hennes klasskamrater från Tullingebergsskolan spåret av en räv som travat över ängen.
Nu kan du bokstavligen följa i djurens fotspår, utan både expertkunskaper och dyr utrustning.

Det tunna snötäcket som fallit är perfekt för att ge sig ut och leta djurspår i naturen.

– Blääh!

Tre femteklassare från Tullinge­bergsskolan ligger på knä mitt på en snöig äng strax söder om Riksten och sniffar. De har följt raden av spår – som visar att räven travat – över ängen och nu har vi kommit fram till en liten brun spiralvriden korv uppe på en liten snöhög.

– Räven gör alltid så, den vill att det ska lukta. Varför den gör så vet jag inte, men jämför med en hund som helst vill gräva ner bajset, berättar Annika Norin där hon sitter på knä intill korven.

Hon är ekolog och är en av två ledare på Fältbussen. En institution som sedan 1988 kört ut Botkyrkas skolbarn i naturen. Varje termin får femteklassarna åka ut en gång med bussen och nu är det djurspårning som är på programmet.

– Vi är jätteglada att det äntligen kommit snö. Det finns otroligt mycket mer att göra ute.

Det är inte bara på Fältbussen man är glad över snön. Länsstyrelsens spårare får nu också en chans att följa upp de rovdjursobservationer som kommer in från folk på nätsajten rovobs.

– Fram till att det föll snö har vi inte kunnat bekräfta något. Nu har vi chansen, men det är ändå svårt, säger rovdjurshandläggaren Eva Hedberg.

Jämfört med norr om Stockholm finns det inte så många rovdjur i Botkyrka. Lodjur skulle kunna trivas, men det är svårt för djuren att ta sig hit. I norr spärrar Stockholm av, säger Eva Hedberg.

– Och i söder är Södertälje kanal i vägen, lodjur badar inte gärna.

De rovdjur som kommer hit är sådana som vandrar in i området. Förra året hade Botkyrka till exempel besök av en varg. Hittills i vinter har rapporter om två vargar i Vårsta och ner mot Riksten samt ett lodjur i Kagghamra kommit in till länsstyrelsen. Ingen av dem har kunnat bekräftas.

– Varg och hund har så lika spår att man måste spåra långt, gärna flera kilometer, säger Eva Hedberg.

Men det finns så klart gott om andra djur i Botkyrkas skogar också, för den som själv vill ge sig ut i naturen. Spår av räv, rådjur, hare, ekorre och mus hittar man så gott som överallt, berättar Annika Norin.

I Lida finns det gott om älg och i Grödinge finns vildsvin. Vill man hålla sig nära stan finns Storvretsskogen och i norra Botkyrka är Aspberget väster om Eriksberg bra.

– Det går att hitta spår var som helst i skogen, bara det inte är för mycket folk som springer i spåren. Det får gärna vara blandat med ängsmark och skog.

Under en timmes promenad i Riksten hittar barnen spår av såväl möss som rådjur och bäver. Sedan bär det av hemåt igen med bussen. Men först blir det hamburgare.