Min lokala hjälte

Hon är Sveriges bästa statist

Helena Wiklundh fick en guldtacka för sina insatser som statist. Hon har deltagit i 70–80 produktioner och kan just nu ses på filmduken i Nobels testamente.
Helena Wiklundh fick en guldtacka för sina insatser som statist. Hon har deltagit i 70–80 produktioner och kan just nu ses på filmduken i Nobels testamente.
Katten Charizma är också statist.
Katten Charizma är också statist.
Hon har blivit mördad, spelat i amerikanska Millenium-filmen och är granne till Robert Gustafsson i ”Gustafsson 3 tr.”

Helena Wiklundh från Vaxmora är nu utsedd till Sveriges bästa statist.

En whiplash-skada i samband med en bilolycka för några år sedan förändrade 52-åriga Helena Wiklundhs liv. Olyckan tvingade henne att sluta sitt jobb som vd på ett företag, men ledde också till att hon provade på att göra roller som statist.

– Jag ramlade in på ett bananskal. Det är många tillfälligheter och många bananskal man ska halka på i livet, säger hon.

Och Helena Wiklundh gör det bra på det nya bananskalet. Förra fredagen blev hon utnämnd till Sveriges bästa kvinnliga statist på Guldtackegalan – statisternas motsvarighet till Guldbaggegalan. Hon tog emot priset från 16-åriga Mathilda Paradeiser som spelade huvudrollen i Guldbaggebelönade Apflickorna.

– Det känns kul att få bekräftelsen. Det är produktionsbolagen som både nominerar och utser vinnare.

På filmduken kan Helena Wiklundh just nu ses i Nobels testamente där hon spelar en redaktionskollega till huvudkaraktären Annika Bengtszon, spelad av Malin Crépin.

– Det är oerhört varierande att vara statist. Man kan få prova på allt från att spela mördad till att sitta och äta på en elegant restaurang, förklarar hon.

Helena Wiklundh berättar att det gäller att vara på tå. När det är statistens tur ska replikerna sitta och man ska veta vad man ska göra.

– Men det gäller att vara tålmodig, för väntan tills det är din tur kan vara lång.

Även tagningarna kan bli långdragna historier. Det fick hon erfara när hon spelade sjuksköterska i den amerikanska Millenium-­filmen, The girl with the dragon tatoo.

– Regissören var mycket noggrann och var det minsta skugga i bakgrunden som inte stämde så blev det omtagning. De scener jag var med i togs om kanske 30 gånger. Men det fanns scener under inspelningen av filmen som togs om bortåt 70–80 gånger, berättar hon.

Nu hoppas Helena Wiklundh att priset på Guldtackegalan ska öppna nya dörrar.

– Förhoppningsvis leder det här till nya film- och reklamjobb.

Du skulle inte vilja testa att stå ännu mer i rampljuset?

– Självklart skulle det vara roligt att testa en biroll. Det tror jag att jag skulle klara. Jag har upptäckt att jag har en viss fallenhet för skådespeleri.

Fakta

Helena föder upp katter som också jobbar som statister

Namn: Helena Wiklundh.

Ålder: 52 år.

Familj: Man och fem söner.

Bor: Vaxmora, Sollentuna.

Intressen: Katter. Föder upp rasen Bombay. Katterna är bland annat med i en sko-reklam.

Senaste sedda film: Nobels testamente där hon själv medverkar.

Helena har varit med i 7080 produktioner. Här är några:

The girl with the dragon tatoo.

Nobels testamente.

Ica-reklamen.

Musikvideo med Darin.

Jägarna (gör bakgrundsröst).

Partaj.

Tre Arne Dahl-filmer.

Gustafsson 3 tr.