Hon attackerades av hund i skogen

Här blev Lotta Öhlén attackerad av en hund när hon var ute och joggade med Jax. Hon har alltid älskat hundar, men är nu rädd för främmande hundar.  Hunden bet Lotta Öhlén i bak­huvudet.
Här blev Lotta Öhlén attackerad av en hund när hon var ute och joggade med Jax. Hon har alltid älskat hundar, men är nu rädd för främmande hundar. Hunden bet Lotta Öhlén i bak­huvudet.
Lotta Öhlén var ute och joggade när hon mötte en kopplad hund. Plötsligt slet den sig från sin husse och gick till attack. Lotta blev biten i huvudet och ena handen.

På sommaren är det vanligare att hundar angriper människor.

En lördagsmorgon i slutet av juni var Lotta Öhlén ute och joggade med sin hund Jax i skogen. De var på väg in i sitt bostadsområde när de mötte en cyklande man med en hund i flexikoppel.

– Hunden ryckte till, mannen ramlade av cykeln och hunden rusade mot oss. Jag vrålade att den skulle stanna, men den hoppade på mig och jag slogs omkull, berättar hon.

Jax hamnade bakom henne och när hon försökte resa sig bet den främmande hunden henne i huvudet. Hon tog upp en arm för att värja sig mot fler bett, varpå hunden bet henne även i högerhanden.

– Blodet bara pumpade i huvudet.

Hundägaren fick till slut bort hunden och Lotta Öhlén åkte direkt till sjukhus. Där fick hon sys med fem respektive fyra stygn i huvudet på de ställen där hundens käftar bitit igenom, samt två stygn i handen.

Sedan dess har hon haft värk i huvudet och i handen.

– Eftersom jag sitter vid datorn hela dagarna på jobbet så har jag problem att skriva, säger Lotta Öhlén, som var sjukskriven i tre veckor efter händelsen.

På sjukhuset sa de att hon trots allt hade haft tur.

– Bettet var bara någon decimeter från halspulsådern – hade hunden bitit där hade det varit god natt!

Efter några veckor beslutade polisen om kopplingstvång för hunden. Lotta Öhlén tyckte inte att detta räckte. Hon ringde till polisen, som tog upp ärendet igen. Förra veckan kom ett nytt beslut. Hunden ska både vara kopplad och ha munkorg.

– Det känns jättebra. Som det var innan kände jag mig som en fånge i mitt eget hem.

Attacken har inte bara haft fysiska skador som följd.

– Jag älskar hundar. Men nu försöker jag undvika att möta dem. Jag vågar bara gå ut med mina hundar klockan fem på morgonen när jag vet att inga andra är ute.

Hon ska gå till en psykolog för att komma över sin hundrädsla. Även Jax har blivit misstänksam mot andra hundar – och män.

– Det räcker inte att jag måste jobba med mig själv, det är ett jätte­jobb med hunden också.

Annika Teckner, som är för­undersökningsledare för sådana här ärenden vid Nackapolisen, var på semester när beslutet om kopplingstvång togs och kan inte svara på varför det blev så milt.

– Men när jag nu har tittat på kvinnans skador så var de så pass fula att hunden ska ha munkorg, säger hon.

I Nackas polismästardistrikt är det vanligt att hundar biter djur eller människor. Annika Teckner uppskattar att det i snitt kommer in tre ärenden i veckan, och ännu fler på sommaren.

– Det här händer hela tiden, säger hon.

Bettet var bara någon decimeter från halspulsådern.Lotta Öhlén