Hon avslöjade tjuven med hjälp av en fimp

Birgitta Öberg och hennes man hade bott i villan i Vendelsö 45 år utan att ha råkat ut för inbrott. Men inom loppet av två år har både de och deras grannar nu haft inbrott. ”Man har blivit mycket mer misstänksam”, säger Birgitta.
Birgitta Öberg och hennes man hade bott i villan i Vendelsö 45 år utan att ha råkat ut för inbrott. Men inom loppet av två år har både de och deras grannar nu haft inbrott. ”Man har blivit mycket mer misstänksam”, säger Birgitta.
Hela huset var uppochnedvänt och värdesaker för 80 000 var borta – och tjuven fick Birgitta Öberg avslöja själv.

Inbrottstrenden fortsätter i Haninge och ­ligger nu i nivå med ­rekordåret 2009.

Vuxna dottern satt och grät på trappan, minns Birgitta Öberg.

Hon och maken hade kommit hem till Vendelsö efter semesterveckan i Grekland i juni. De hade hoppats på en trevlig hemkomstmiddag – men möttes av en uppochnedvänd villa.

Lådorna var utdragna i hela villan – allt av värde var utrensat. Datorer, läsplattor, kläder, sprit och parfymer. Allt möjligt var borta.

Birgittas man var chockad. Själv stålsatte hon sig.

– Inbrottet hade ju skett, vi kunde inte ändra på det, berättar hon.

Inbrottssiffrorna är mörka för såväl Haninge som länet och landet, enligt preliminär inbrottsstatistik för 2014 från Brottsförebyggande rådet.

Polisens uppklarningsprocent ligger på runt 4 procent.

Birgitta fick själv lösa brottet – hon hittade en fimp i vardagsrummet som polisen helt missat.

– Tjuven kunde gripas i Dalarna. Han bara skrattade i tingsrätten och skyllde ifrån sig, men fick tio ­månaders fängelse.

Birgitta jobbar ideellt mot ­bostadsinbrott och kör bland annat en av grannstödsbilarna i Haninge.

Hon vet om att inbrotten är ett problem. Många som är anslutna till grannsamverkan i Haninge hoppas nu på framgång för den nya DNA-märkningen av föremål som ska avskräcka tjuvar och även få tillbaka gods.

– Kanske var det bra att vi råkade ut för inbrott, att man fick upp ögonen ännu mer.

Polisen blir allt mer beroende av att allmänheten förebygger och tipsar om inbrott.

Samtidigt kritiseras polisen för sin låga uppklarningsprocent, bland annat av stiftelsen Tryggare Sverige som tycker att 20 000 poliser – fler än någonsin – borde kunna göra mer.

Christer Hanser leder inbrottsgruppen på Södertörn, som startade efter att utländska ligor börjat söka lyckan här 2009.

– Vi har ingen klar bild av varför det är en uppgång nu men vi ser att det är samma tendens i landet, och att det fortsätter under 2015, säger han, och fortsätter:

– Vår grupp gör ingen jätteskillnad och vi har varit väldigt upptagna med det stora butiksstöldärendet från november i Vendelsö där tio personer är häktade. Då kan man inte fokusera på underrättelsearbetet. Det är mycket förändringar inom polisen och vi får se om man kommer att ha någon inbrottsgrupp framöver, jag hoppas det.

Kanske var det bra att vi råkade ut för inbrott, att man fick upp ögonen ännu mer.Birgitta Öberg

Fakta

* Preliminär siffra. Källa: BRÅ