ANNONS

Hon blev blåst av falsk färdtjänst

Här utanför S:t Eriks ögonsjukhus på Kungsholmen hämtade taxichauffören Margaretha och lurade henne på 453 kronor. ”Jag minns att föraren var kraftig och hade mörka kläder”, säger hon. Hon är rädd efter händelsen och vill inte framträda med bild i tidningen.
Här utanför S:t Eriks ögonsjukhus på Kungsholmen hämtade taxichauffören Margaretha och lurade henne på 453 kronor. ”Jag minns att föraren var kraftig och hade mörka kläder”, säger hon. Hon är rädd efter händelsen och vill inte framträda med bild i tidningen.
Solnabon Margaretha, 89, lurades på 453 kronor när hon åkte med falsk färdtjänsttaxi. Hon är en av minst 23 personer som råkat ut för bedragarna.

– Jag är så arg. Det är så svinaktigt att lura äldre människor på det här sättet.
ANNONS

Den 23 januari beställde Margaretha färdtjänst från S:t Eriks ögonsjukhus på Kungsholmen, hem till Solna. Hon har grön starr och hade varit på en ögonundersökning på eftermiddagen. 20 minuter före utsatt tid kom föraren in i sjukhusentrén och ropade upp hennes namn.

– Jag har åkt färdtjänst i fem år och kan rutinerna. Jag beställde till tio över fyra. Men han hämtade mig tio i. Det har aldrig hänt tidigare, säger hon.

Han frågade flera gånger om hon verkligen var Margaretha, och parkerade 20 meter från entrén. Normalt stannar de alltid nära huvudingången.

Och innan avfärd talade han med någon i sin mobiltelefon och sa att han nu hittat Margaretha.Allt tycktes vara i sin ordning. Taxin hade färdtjänstens symbol och förarens id-kort satt på instrumentbrädan.

– Jag fick först en obehagskänsla, men den försvann. Han var jätte­trevlig och vi pratade om väder och vind, säger Margaretha.

Föraren sa att hon var tvungen att betala kontant eftersom han inte kunde dra färdtjänstkortet på grund av ett datafel.

– Han förklarade att ”antingen sätter jag på taxametern eller så får du vänta till nästa taxi, och den går inte förrän sju i kväll”.

Snart visade taxametern 400 kronor – trots att en resa med färdtjänsten inte ska kosta mer än 70 kronor.

– Jag påpekade att det är billigare att åka till Arlanda. Men föraren svarade att de taxibilarna har rabatterade priser. Så han hade en ursäkt för allting.

ANNONS

Margaretha hade bara 340 kron­or i plånboken. Mannen ville stanna vid en bankomat. Men Mar­ga­retha äger inget bankkort, och fick hämta pengar i sin lägenhet i Solna. Bedragaren sa att färdtjänsten skulle betala tillbaka mellanskillnaden – och hon fick inget kvitto.

Efteråt förstod hon att hon blivit lurad och ringde polisen.

– Jag mådde dåligt och kände mig arg, ledsen och dum som gått på det, säger hon upprört.

– Nu ska jag alltid ha penna och papper i högsta hugg när jag åker med färdtjänst för att kunna skriva ner numret på id-kortet.

Förra veckan hade polisen fått in totalt 23 anmälningar om falsk färdtjänst. Bedragarna har slagit till mellan den 23 januari och 3 februari – oftast mellan klockan 10 och 15. Anmälningarna liknar Margarethas. Det rör sig om belopp på 400–1 000 kronor som de äldre betalat kontant.

– Det är fruktansvärt ruttet gjort, jag har inte stött på det här tidigare. Många äldre är godtrogna samtidigt som bedragarna drar nytta av att de ofta är sjuka och i dåligt skick, säger Eva Glans, förundersökningsledare på bedrägeri­rotel Nord hos polisen.

Det handlar om elva fall på Karolinska sjukhuset i Solna, sex på Södersjukhuset, tre på Huddinge sjukhus och ytterligare tre från andra platser. Polisen är säker på att det rör sig om flera bedragare.

– När vi tittar på tiderna som det skett kan det omöjligen vara samma gärningsman, säger Eva Glans.

Hur bedragarna fått reda på namnen på sina offer är en gåta. Signalementen är vaga, men en anmälare har lämnat ett registreringsnummer.

På Karolinska sjukhuset i Solna­ har man förstärkt bevakningen vid telefonerna. Och Taxi 020 och Taxi Kurir som kör åt Färdtjänst har äv­en uppmanat sina förare att informera kunderna om bedrägerierna.

Fakta

Begär alltid kvitto

Det ska aldrig kosta mer än 70 kronor att åka.

Att färdtjänsten vill ha betalt i kontanter är extremt ovanligt. Om det sker är det alltid mot kvitto.

Färdtjänstens bilar ska ha ett synligt märke med ett stort F på.

Fotolegitimation på föraren ska alltid finnas synlig i bilen. Kräv att få se förarens taxilegitimation som bevisar att han kör för taxibolagen Taxi 020 eller Taxi Kurir.

Skriv ner registreringsnumret.

Källa: Polisen