ANNONS

Hon blev fånge i lånekarusellen

När räkningarna är betalda delar Madeleine upp det som är kvar i fyra kuvert – ett för varje vecka. Att hantera pengar som kontanter ger struktur och överblick.
När räkningarna är betalda delar Madeleine upp det som är kvar i fyra kuvert – ett för varje vecka. Att hantera pengar som kontanter ger struktur och överblick.
Västerortsbon Madeleine är bara 24 år, men har redan gått igenom en ekonomisk kris.

För henne fanns det enbart ett sätt att ta sig ur.

– Be om hjälp! Det hade aldrig gått utan.
ANNONS

Det började med krediter – till allt det där som Madeleine ville ha men inte hade råd till. Hon hade jobbat sedan hon var 13 år och var van att ha pengar. Men när hon flyttade hemifrån räckte de inte riktigt till längre. När det var som värst hade Madeleine tio olika krediter och vissa månader var skulderna fyra gånger större än inkomsten.

– Till slut tog jag nya krediter för att betala de gamla. Det eskalerar fort, berättar Madeleine.

Enligt experterna finns det några nyckelfaktorer som ökar risken för att hamna i skuld. Det handlar ofta om arbetslöshet, skilsmässa och sjukdom. Omtumlande upplevelser gör det lättare att tappa fotfästet på många plan – och ekonomin är inget undantag.

Även för Madeleine var de första åren i vuxenlivet en turbulent period. Hon blev varslad två gånger och fick dessutom barn.

Vändningen kom när hon blev tipsad om Hässelby-Vällingbys budget- och skuldrådgivare. Efter ett års vägledning har hon snart fått ekonomin på fötter igen.

– Jag kom aldrig till Kronofogden – jag var där och snuddade men betalade i sista sekunden, säger hon.

Det finns däremot många andra som hamnar där. I Hässelby-Vällingby har 2 871 personer skulder hos Kronofogden. Tillsammans är de skyldiga nästan en halv miljard – 496 855 501 kronor för att vara exakt.

– Det är en hårt belastad stadsdel, säger Barbro Åslund, budget- och skuldrådgivare.

Förutom Madeleine hjälper hon ytterligare ett hundratal personer. Men kötiden är lång; trots en rekommendation från Konsumentverket att den som ansöker om hjälp inte ska behöva vänta mer än fyra veckor har de som står överst på Barbro Åslunds väntelista stått i kö sedan i mars 2011.

ANNONS

– Jag hoppas vi kan få mer resurser. Vi ska ha öppen mottagning i framtiden, säger Barbro Åslund.

För att informera om förebyggande arbete mot skuldsättning är representanter för Kronofogden och Konsumentverket ute på turné och föreläser för politiker och tjänstemän i utsatta kommuner och stadsdelar i länet. Förra veckans anhalt var Hässelby-Vällingby, men uppslutningen var inte i närheten av vad de hade hoppats på.

– Den skrala uppbackningen signalerar att man inte tar problemet på allvar, säger Martin Kling på Kronofogdemyndigheten som var en av föreläsarna.

Förutom ett antal ledamöter ur oppositionen var stadsdelsnämndens majoritet endast representerad av en enda ledamot.

– Det är minst antal deltagare hittills på turnén, men engagemanget var å andra sidan i särklass bäst, säger Martin Kling.

Stadsdelsnämndens ordförande Fredrik Bojerud (C) beklagar manfallet och lovar att ta igen det.

– För egen del fick jag ställa in i sista minuten av personliga skäl. Men jag har pratat med Martin Kling och gjort upp om ett uppföljningsmöte.

Fredrik Bojerud säger att han är positiv till att tillföra mer resurser till arbetet med skuldrådgivning.

I dag har Madeleine bara två krediter på sammanlagt 30 000 kronor kvar att betala av. Med en återerövrad självkänsla är hon full av tillförsikt och övertygad om att hon snart är skuldfri.

– Jag kan inte med ord beskriva hur lycklig jag är över att ha kontroll över min ekonomi.

Fakta

Invånarna är skyldiga en halv miljard

Totalt finns 2 871 personer bosatta i Hässelby-Vällingby i Kronofogdens register.

Deras sammanlagda skuld är 496 855 501 kronor.

263 personer mellan 18 och 25 år är skyldiga 9 340 397 kronor.

14 barn har skulder på 351 533 kronor.

Källa: Kronofogden