Hon blir sjuk i det nybyggda huset

Matilda har varit på otaliga läkarbesök utan att någon kommit fram till vad hennes besvär beror på.
Matilda har varit på otaliga läkarbesök utan att någon kommit fram till vad hennes besvär beror på.
Klåda, huvudvärk och astma. Flera av grannarna i kvarteret Fägnaden har fått olika symptom efter att de flyttat in i de nybyggda husen.

Familjen Riseborn flyttade in i det nybyggda huset på Harry Martinsons gata 4 i februari 2010.

För drygt ett år sedan började 18-åriga Matilda må dåligt. Hon fick eksem i hårbotten, klåda på kroppen, återkommande förkylningar och halsen svullnade upp.

– Det har gått fram och tillbaka, tre veckor kan jag vara frisk och sedan dålig i tre veckor, säger hon.

I dag äter Matilda allergimedicin, har en sprej mot nästäppa och receptbelagda kortisondroppar till hårbotten.

– Vi har aldrig kopplat ihop Matildas besvär med luften i huset förrän vi fick veta hur det låg till med huset för drygt två veckor sedan, berättar Monica Riseborn, Matildas mamma.

Einar Mattssons hyreshus, kvarteret Fägnaden, har 64 lägenheter fördelade på fyra trapphus. Redan i mitten på februari evakuerades hyresgäster i fyra lägenheter på Franzéngatan 33 då de boende klagat på dålig inomhusluft.

– Där har vi gjort förstörande prover, det vill säga att man tar bort alla golv och borrar upp prov i betongen, säger Einar Mattsson projekts vd Per Jutner.

De inledande testerna har visat att det finns förhöjda värden av ammoniak i betongen under golven och även n-butanol under golven i lägenheterna.

Men inga farliga ämnen har hittats i inandningsluften, enligt Per Jutner.

– Vi vet ännu inte fullt ut vad testvärdena säger, men det finns inget hälsofarligt i luften enligt de experter som vi har med oss.

Det finns inga riktvärden för ammoniak eller andra kemikalier i bostäder och lufttester är inte särskilt pålitliga menar Greta Smedje, utredare på Socialstyrelsen.

– Att mäta luftkvaliteten är vanskligt då vi vet så lite om hur de resultaten ska tolkas och vilka halter av kemiska ämnen i luften som har betydelse för hälsan. Den individuella känsligheten är också stor. Det är viktigare att titta på vad som avges från materialet, säger hon.

Totalt har hyresgäster i tolv lägenheter hört av sig till Einar Mattsson och klagat på inomhusmiljön.

– Ammoniak är ett tecken på att något är fel. Det gäller att hitta källan. Om det är betongen så borde det rimligen vara likadant överallt där man använt den, säger Greta Smedje.

Einar Mattsson ska fortsätta sin undersökning av huset.

– Med hjälp av den tekniska och medicinska expertis som vi har med oss ska vi ringa in om det finns något samband mellan symptomen och fastigheten samt vad hälsoproblemen i så fall beror på. Innan vi vet mer är det svårt att säga vad vi kan göra åt det, säger Per Jutner.

Ammoniak är ett tecken på att något är fel.Greta Smedje, socialstyrelsen

Fakta

Svårt irriterande kemikalier

Ammoniak:

Kan orsaka irritation i andningsvägar och på huden vid kontakt. Inandning kan ge intensiv sveda i näsa och svalg, tårflöde, nysningar, hosta, kramp eller svullnad i struphuvudet och andnöd.

N-Butanol:

Irriterar andningsorganen och huden vid kontakt. Ångorna kan göra att man blir omtöcknad. Inandning kan ge huvudvärk, illamående, kräkningar och berusningssymptom.Källa: AGA